Salibandyn SM- turnaus Kouvolassa 2.4.2022

Woikkiksen viittomakieliset ry:n liikuntajaosto sai kunnian olla kuurojen salibandyn SM- turnauksen isäntänä tänä keväänä. Turnaukseen osallistuivat kolme miesten joukkuetta; Helsingin Hero, Jyväskylän Jalo ja Turun Valpas. Viime vuoden mestarijoukkue, Vantaan Wankat, ei osallistunut mukaan ja kyseisen joukkueen pelaajat siirtyivät näihin kolmeen joukkueisiin. Pelaajalistojen perusteella oli odotettavissa tasainen turnaus ja ennuste pitikin paikkaansa, kun kaksi ensimmäistä ottelua päättyivät tasan; Hero – Jalo 7-7 ja Jalo – Valpas 5-5.

Ensimmäisessä ottelussa mittelö oli hyvin tasaista; ensimmäinen erä päättyi Heron hyväksi 3-2, kun molemmat joukkueet aloittivat rauhallisesti ja tunnustelevasti, toisessa erässä Jalo petrasi hyökkäyspelissään iskien tulostauluun 4-1 ennen kolmatta erää, joista kaksi ylivoimalla. Toisessa erässä nähtiin myös mm. ali- ja ylivoimapelaamista sekä kaksi rangaistuslaukaisua; Jalon Miro Rissanen onnistui ajassa 17.24 ja teki joukkueen neljännen maalin rangaistuslaukaisulla ja Heron Joonas Leppänen laukoi myös onnistuneen rangaistuslaukaisun ajassa 24.51 – hän maalasi näin Heron ainoan maalin toisessa erässä alivoimalla. Kolmannessa erässä Hero sisuuntui ja teki vastahyökkäyksistä ja laukoi Jalon maalivahdin, Rami Huhdanmäen, taakse kolme maalia, kun samalla Heron maalivahti, Karimatti Niemi, päästi vain yhden maalin. Tilanne oli kolmannen erän lopussa Jalon hyväksi 7-6, kunnes Heron hyökkääjä, Joonas Leppänen, iski vielä tasoitusmaalin ajassa 39.33 Liimataisen Markon syöttämänä. Jalon Marko Lehtosella oli erinomainen pelivire päällä tässä ottelussa; hän tehtaili ottelussa yhteensä kolme maalia ja yhden syötön. Herosta Joonas Leppänen ja Marko Liimatainen onnistuivat kahdesti nakuttamaan maaleja Jalon maalivahdin taakse sekä molemmat syöttivät myös kerran.

Jalo sai levättyä hyvin ensimmäisen pelin jälkeen ja Turun Valpas asettui sitten joukkueen vastustajaksi päivän toisessa ottelussa. Valppaan monilahjakkuus, Severi Väre, iski ensimmäisen maalin Jalon maalivahdin taakse ajassa 7.21 rangaistuslaukaisulla ja sen perään Toni Holma maalasi ylivoimalla ajassa 10.43, kun Jalon Jussinmäki istui kahden minuutin jäähyään. Valppaan kahden maalin jälkeen Jalo iski yhden maalin ennen ensimmäistä erätaukoa – Atte Saastamoinen iski Jani Savolaisen syötöstä. Peli päättyi ensimmäiseen erätaukoon luvuin 1-2 Valppaan hyväksi. Erätauolla molemmat joukkueet taktikoivat ja seuraavassa erässä nähtiin taas tasaista kamppailua; Jalo nakutti kaksi maalia kuudessa minuutissa Marko Lehtosen taiteilemana ja Toni Holma tasoitti pelin iskemällä kolmannen maalin Valppaalle. Jalon Antti Kronqvist nosti joukkueen johtoasemaan tehden neljännen maalin, mutta ennen toisen erän päättymistä Valppaan Severi Väre kunnostautui taas rangaistuslaukaisussa ja tasoitti pelin, jonka myötä toinen erä päättyi luvuin 4-4. Kolmannessa erässä peli koveni ja molemmat tekivät erinomaista hyökkäyspeliä; Jalo sai iskettyä viidennen maalin ylivoimalla, Salosen Juhanan, ansiosta. Tilanne oli 5-4 Jalon hyväksi, mutta Valpas ei antanut periksi vaan taisteli – onnistuneesti, kun Jani Haapanen iski reikäpallon Jalon maalivahdin taakse 40 sekuntia ennen kolmannen erän päättymistä Lauri Virtasen syötöstä. Peli päättyi taas tasan; 5-5. Jalosta Marko Lehtonen kunnostautui taas kahdella maalilla ja sekä Valppaan Severi Väre että Toni Holma samoin.

Tauon aikana jokaisen joukkueen pukuhuoneissa ja toimitsijapöydässä toimitsijat tuomareiden kanssa keskustelivat, että mitä tapahtuisi, jos päivän kolmas pelikin päättyisi tasan? Miten sitten ratkaistaan voittajat ja millä perusteella? Toisen ottelun jälkeen Valpas sai levättyä ja kerättyä energiaa päivän viimeistä ottelua varten, jossa vastustajaksi asettui Helsingin Hero.

Molemmat joukkueet tiesivät, että tässä päivän viimeisessä ottelussa on onnistuttava, jos haluaa mestaruuspokaalin tuliaiseksi kotiin – ottelun häviäjä joutuisi tyytymään pronssimitaliin. Peli oli alusta lähtien erittäin kovatempoista ja molemmat joukkueet pelasivat täysillä; Valpas aloitti matkansa kohti voittoa iskemällä ensimmäisen maalin jo ajassa 3.34 Viktor Timofeevin toimesta. Heron Christer Fagerström tasoitti pelin ylivoimamaalilla, minkä johdosta Severi Väre ehti istahtaa jäähypenkille vain 20 sekunniksi. Tilanne oli 1-1 ensimmäisen erätauon alettua. Lyhyen erätauon aikana molemmat joukkueet pohtivat seuraavia siirtoja loppupelin ajaksi, jotta voisivat varmistaa mestaruuden. Joukkueena Valpas onnistui kapteeninsa Kimmo Väreen luotsaamana paremmin toisessa erässä luvuin 4-0; Jani Haapanen iski kahdesti kolmessa minuutissa ja Severi Väre tehtaili Valppaalle kolmannen maalin ajassa 20.24, jonka perään Timofeev nakutti vielä neljännen maalin ajassa 24:12. Toinen erä päättyi luvuin 5-1 Valppaan hyväksi. Tulostaulun perusteella voisi olettaa kolmannen erän alussa, että Valpas varmisti jo itselleen mestaruuden, kun maaliero oli huomattava (5-1), mutta Hero ei antanut periksi vaan taisteli loppuun asti. Kolmannessa erässä Hero näytti, että tästä on vastusta Valppaalle iskien kolmesti pallon Heron verkkoon. Erityisesti Valppaan maalivahdilla, Jussi Salosella, ja Valppaan puolustajilla olikin riittävästi tekemistä erityisesti kolmannen erän loppupuolella useita minuutteja kun Hero pelasi kuudella kenttäpelaajalla yrittäen tasoittaa kiivaasti, mutta valitettavasti peliaika lähestyi loppuaan hurjaa vauhtia ja taistelu jäi kesken kaikista kovista yrityksistä huolimatta. Peli päättyi Valppaan hyväksi 5-4 ja joukkue saavutti tämän vuoden Suomen mestaruuden erinomaisella pelillä. Jalo varmisti itselleen kahdella tasapelillään hopeamitalin ja Helsingin Hero sijoittui kolmanneksi tässä turnauksessa.

Turnauksen arvokkaaksi pelaajaksi valittiin enemmistöäänillä Jalon kovakuntoinen Marko Lehtonen, jolla oli erinomainen pelivire molemmissa otteluissaan ja nakutti samalla myös itselleen pistepörssin voiton luvuin 5+2. Äänestys käytiin jokaisen joukkueen, tuomareiden ja kilpailujohtajien kesken niin, että jokainen joukkue äänestää yksi tai kaksi pelaajaa vastustajajoukkueistaan ja tuomarit valitsevat yhden, jonka myötä kilpailujohtajat summasivat äänestyksen Marko Lehtosen hyväksi.

Ensi vuoden Suomen mestaruudesta käydään taas kamppailua Helsingissä Heron isännöimänä ensi keväällä – ei siis Vantaalla, mistä mainittiin palkintojaon yhteydessä virheellisesti, pahoittelut tästä.

SKUL haluaa kiittää järjestäjäseuraa, Woikkista, ja otteluiden tuomareita sekä toimitsijoita erinomaisesta yhteistyöstä turnauksessa ja toivottaa kaikki taas tervetulleeksi ensi vuonna Helsinkiin!