Cecilia laskee portin vierestä

Kuuro lumilautailija Cecilia Hanhikoski: ”Ilman SKUL:a en olisi voinut edustaa Suomea arvokisoissa”

Helsingissä asuva Cecilia Hanhikoski, 32, innostui lumilautailusta jo lapsena. Haaveet huippulautailijaksi tähtäämisestä saivat motivaatiota, kun jo pian aloittamisensa jälkeen hän sai tietää, että Deaflympics-kisoissa kilpaillaan myös lumilautailussa. Se muodosti innon ja motivaation tavoitteelliseen harjoittelemiseen. Vuonna 2007 Cecilia kisasikin ensimmäisissä arvokisoissaan USA:n Salt Lake Cityssä, josta hän toi Suomeen heti mitalisijoitukset. Tästä käynnistyi huippu-urheilijan ura, johon lukeutuu muun muassa arvokisoissa saavutetut kaksi MM-kultaa, yksi MM-pronssi, kaksi EM-kultaa sekä useita SM-mitaleita. Deaflympicseistä on kertynyt lisäksi yksi kulta, neljä hopeaa ja yksi pronssi.

–Kuurojen arvokisoihin pääsee vain oman maan kuurojen urheiluliiton kautta eli ilman SKUL:a en olisi voinut edustaa Suomea, enkä myöskään voittaa arvokisamitaleita kotimaalle. Liiton toiminta on mahdollistanut kohdallani valmennusstipendien muodossa useiden vuosien tavoitteellisen harjoittelun ja sen myötä saavutetun menestyksen, iloitsee Hanhikoski.

Kuurot urheilijat eivät ole vielä tasavertaisessa asemassa verrattuna muihin urheilijoihin

SKUL on yksi Suomen vanhimmista vammaisjärjestöistä, jonka toiminnalle on selkeä tarve myös tulevia sukupolvia ajatellen. Kuurot urheilijat eivät vielä ole tasavertaisessa asemassa verrattuna muihin urheilijoihin Suomessa, joten töitä sen eteen on edelleen paljon tehtävänä. Tämä edellyttää kattavaa yhteistyötä ja toimintaa tukevia lahjoituksia.

–SKUL on ainoa urheilujärjestö, joka ajaa kuurojen urheilijoiden asioita ja edistää meidän tasa-arvoisuuttamme muiden urheilijoiden ja vammaisurheilijoiden rinnalla. Liikunta ei edelleenkään ole aina täysin saavutettavissa kuuroille ja viittomakielisille, sillä esimerkiksi usein eri liikuntapalveluissa ei pääse saamaan ohjausta meidän äidinkielellämme, tietää Hanhikoski omasta kokemuksestaan.

Osaksi kerättyjen lahjoitusvarojen avulla SKUL edistääkin kuurojen ja viittomakielisten mahdollisuuksia päästä liikunnan pariin viittomakielellä. Yhdessä on mahdollista muuttaa asioita niin, että urheilu on jatkossa paremmin saavutettavissa olevaa ja ketään ei syrjitä sen ulkopuolelle. 

–Minulle on tärkeää, että saan käyttää omaa äidinkieltäni myös urheilun ja liikunnan parissa, koska silloin saan olla täysin oma itseni ja tasavertainen muiden urheilijoiden kanssa. Lahjoittamalla mahdollistat meidän kuurojen oikeuden päästä urheilemaan ja kilpailemaan. Kaikki lahjoitukset ovat meille elintärkeitä ja olemme niistä todella kiitollisia. Suomelle voitettujen arvokisamitaleiden menestysmuodossa tuomme sitten taatusti myös vastalahjoja takaisinpäin, lupaa Hanhikoski.