Mikko Kotila


Aloitin laskettelun viiden vanhana. Laskettelin edelleen, kun lumilautailu tuli Suomeen 80- luvun lopussa. Halusin kokeilla sitä. Kysyin isältä voinko ostaa laudan. Isä kehotti ensin kokeilemaan. Lähdin lautailemaan ja jäin kiinni. En pysty lopettamaan. Harrastin rullalautailua ja lumilautailua samaan aikaan. Temput olivat samat, half pipessa ja rampissa tyylit ovat samanlaiset. Pidän aina hauskaa samalla kun harjoittelen, ne sulautuvat toisiinsa. En tee harjoituksista suunnitelmia tai listoja.

Ensimmäiset lumilautailun kansainväliset kisani olivat kuurojen talvikisat Sveitsissä 1999. Half pipe oli näytöslaji ja olin kolmas. Seuraavat kisat olivat Ruotsin Sundsvallissa. Silloin virallisessa kilpailussa voitin. Amerikassa voitin kultaa toisen kerran peräkkäin. Ennen Sundsvallin kisoja olin harjoitellut paljon ja voitin. Amerikan toista voittoa edeltävä aika ei ollut helppoa, sillä lumi puuttui. Lunta ei ollut Ruotsissakaan. Harjoittelin Sveitsissä kolme päivää ja Amerikassa viikon. Itse kisa ei ollutkaan kova. Oli jopa helppoa voittaa.

Joskus olen kuvitellut lumilautailua ammattina. Pärjäisin varmasti kilpailuissa. Muilla kuuroilla ja minulla on suuri ero. Käyn kuitenkin töissä ja minulla on muita harrastuksia, niin en voi.

Olin ennen kuulevien kilpailuissa Suomen Cupissa. Ensimmäistä kertaa vuonna 94. Sen jälkeen kilpailin kolme vuotta. Olin aina finaalissa. Paras tulokseni oli viides sija. SM-kisoissa en ole ollut koskaan. SM-kisat eivät ole välttämättömiä, mutta Suomen Cupeissa kerää pisteitä. Pistesijoitukseni oli aika hyvä. Olin yleensä suunnilleen viidennen ja 16. sijan välillä.

Lumilautailijoiden kannattaa jatkaa harjoittelua ja pitää hauskaa. Jos haaveena ovat seuraavat kuurojen olympialaiset Slovakiassa, niin kannattaa jo nyt alkaa harjoitella enemmän. Aloittelijoiden kannattaa kokeilla rohkeasti. Se on hauska laji.

Julkaistu 23.10.2014 ja muokattu viimeksi 24.10.2014.