16. EDSO kongressi 1-2.6.2012 Moskovassa, Venäjällä

1. kongressipäivä, perjantai 1.6.2012.

Suomen edustajina kongressissa toimivat SKUL:n puheenjohtaja Jussi Raisio ja hallituksen jäsen Kristian Lantto. Odotettavissa on erilainen kongressi verrattuna ICSD:n kongressiin, joka pidettiin syksyllä 2011 Roomassa, Italiassa. Ennen kongressia edustajat ovat saaneet tuhdin materiaalipaketin. Itse kongressin alku meni nopeasti muutamilla aloituspuheilla, jonka lopuksi pidettiin muistohetki vuosien 2010-2012 välillä pois nukkuneiden urheilijoiden muistoksi EDSO:n presidentin, Björn Roineen, johdolla. Todettiin läsnä olevan 33 maata, EDSO:n jäsenmaita on 42. Georgia on tarkkailijajäsenä paikalla, Ranska ja Slovakia (uusi kuurojen urheiluliitto) hyväksyttiin täysjäseniksi.

Käytiin alussa läpi EDSO:n toimintaa vuosien 2010-2012 välillä PowerPoint-esityksenä. Harmittavasti muutamat EM-kilpailut jouduttiin perumaan, näistä myös syntyi turhia kuluja kisajärjestäjille. EDSO korostaa, että ilmoitettaisiin realistisemmat urheilijamäärät, jotta tiedetään kannattaako kisoja pitää vai ei. Tämän jälkeen katsottiin läpi EDSO:n tilinpäätöksiä vuosilta 2010 ja 2011. Huomioitavaa on tuloksen pysyminen plussan puolella, aiemmin ollut miinusmerkkisiä tuloksia. Joillakin jäsenmailla on rästissä erilaisia maksuja johtuen Euroopan finanssikriisistä, mutta heidän kanssaan on sovittu maksusuunnitelmasta.

Eniten aikaa vei tämän jälkeen uudet kilpailusäännöt, jotka ovat kokeneet remontin. EDSO on halunnut ajantasaistaa sääntöjä ja samalla myös tekemään säännöt selvemmiksi. Kongressiedustajille esitettiin melko valmis sääntörunko, johon saimme esittää ehdotuksia EDSO:n lakikomitean tehtäväksi. Joistakin kohdista käytiin pientä keskustelua, kuitenkin pääpiirteittäin olivat jo kunnossa. Seuraava askel on viilata näitä sääntöjä ja loppuvuodesta laittaa EDSO:n hallitukselle ”hyväksyttäväksi”, tämän jälkeen nämä säännöt lähtevät jäsenmaille kommentoiviksi. Lopullisesti uudet säännöt on tarkoitus hyväksyä seuraavassa kongressissa vuonna 2014.

2. kongressipäivä, lauantai 2.6.2012

Toinen kongressipäivä alkoi jäsenmaiden paikalla olemisen toteamisella, paikalla oli 32 maata Ranskan ollessa poissa (tuli myöhemmin paikalle). Päivän alkuun ICSD:n puheenjohtaja, Craig Crowley, piti puheenvuoron ICSD:n tilanteesta tällä hetkellä. ICSD on edistynyt kontaktien saamisessa ja yhteistyöverkon kehittämisessä. Edelleen on ongelmia kuurojen urheilun tuntemuksessa kuulevien parissa, keskimäärin urheilujärjestöpuolella n. 65% ei tiedä yhtään mitään kuurojen urheilusta. Kansainvälisen olympiakomitean kanssa on oltu paljon yhteyksissä, erityisesti KOK:n puheenjohtaja Jacques Roggeen.

ICSD yrittää koko ajan parantaa omaa tiedotustaan jäsenmaiden suuntaan, tähän on tarkoitus palkata oma tiedottaja. Huomion arvoista oli, että ICSD:n talous on hieman elpymässä. Myös Crowley suositteli kansallisia kuurojen urheiluliittoja lobbaamaan kuurojen urheilusta kansallisten olympiakomiteoiden suuntaan kuten myös päättäviin tahoihin, sillä jokainen tarvitsee kuitenkin rahoitusta toimintaansa.

Tärkein ja odotetuin uutinen oli tietysti vuoden 2013 kesä-Deaflympicsin tilanne. Muutama päivä sitten ICSD:n hallitus vahvisti omalta osaltaan kesä-Deaflympicsin pidettäväksi Sofiassa, Bulgariassa! Siellä on valmiina kisapaikkoja ja kokemusta järjestelyistä. On kuitenkin muistettava lyhyt valmistautumisaika, tärkeintä on saada urheilijoille kisat. Päivämäärät ja kisalajit ovat vielä avoimena.

Tämän jälkeen käytiin loppuun eilen kesken jääneet ehdotusten käsittelyt, tärkeimpänä päätöksenä on kajakki- ja melonta –lajien mukaan ottaminen EDSO:n kilpailuohjelmaan ja takaisin uusvanhana lajina otettiin nine-pin –keilailu. Tällä lajilla on yli 150v historia Keski- ja Itä-Euroopassa. Saksa tiedotti karting-kilpailusta, omaa laajan harrastajapohja kuurojen parissa. Lopuksi käytiin läpi tulevien vuosien EM-kilpailujen järjestäjämaita, näistä tulee myöhemmin päivitys EDSO:n kotisivuille.

16. EDSO kongressin päätteeksi vahvistettiin 17. EDSO kongressin olevan Antalyassa, Turkissa alkusyksystä 2014.

Moskova-terveisin,

Jussi ja Kristian

[nggallery id=1 tempate=dop-thumbnail-scroller]

 

Avainsanat
X