Deaflympics- kisojen tulevaisuus uhattuna?

Juuri kun kuurojen kansainvälinen urheilutoiminta on toipumassa suuresta tragediastaan, Kuurojen Talviolympialaisten yllätyksellisestä peruuntumisesta, on maailman vanhimman vammaisurheilujärjestön olympiataivaalle ilmaantunut uusia uhkakuvia. 

Seuraavassa mainittujen kolmen eri kuurojen huippu-urheilun korkea-arvoisimpien tapahtumien, kesä- ja talviolympialaisten, järjestämiset eivät ole vielä varmistuneet.
Vuoden 2013 kesäolympialaiset on tarkoitus pitää Ateenassa, mutta maan taloudellinen tilanne on tunnetusti erittäin epävakaa ja se ei voi olla heijastumatta kisajärjestäjien mahdollisuuksiin järjestää mahdollisimman laadukkaat kisat. Itse kisojen järjestäminenkään ei ole täysin varmaa. Toivossa on kuitenkin hyvä elää.
Vancouver on jo irtisanoutunut 2015 talviolympialaisten järjestämisestä. Näin on myös ilmoittanut Barcelona, jonka oli tarkoitus järjestää v. 2017 kesäolympialaiset. Vancouver ja Barcelona eivät nykyisestä taloudellisesta tilanteesta johtuen halua sitoutua kalliiden kisojen järjestämiseen. Myöskin on kuulunut huhuja, että näiden kisojen hakuprosessi ei olisi välttämättä mennyt protokollan mukaisesti.
Kuurojen Kansainvälinen Urheilujärjestö, ICSD, pyrkii Vancouverin peruuntumisen myötä löytämään ensisijaisesti Kanadasta uuden isäntäkaupungin kisoille.

Kuluvan vuoden syyskuun loppupuolella järjestetään Roomassa ICSD:n kongressi. Kongressi oli alun perin tarkoitus pitää Slovakiassa, mutta kisojen peruuntumisen vuoksi tapahtuma siirrettiin syksyyn. Kokouksen esityslista ei ole vielä tätä kirjoittaessa tiedossa.  Joka tapauksessa on varmaa, että kongressin asialistalla tulevat olemaan edellä mainitut uhkakuvat ja Slovakian kisojen peruuntumiseen johtaneet syyt.

Deaflympics-kisoilla, joita aiemmin kutsuttiin Kesä- ja Talvimaailmankisoiksi, on rikas ja pitkä historia. Edelliset, 21. kesäkisat pidettiin Taipeissa v. 2009. Niihin osallistui enemmän kuin 4000 urheilijaa ja kisajoukkueiden jäsentä 77 maasta. Kesäkisat onkin pidetty jo vuodesta 1924 alkaen neljän vuoden, olympiadin, välein. Poikkeuksena toisen maailmansodan vuoksi pitämättä jääneet vuoden 1944 kisat. Talvikisat on pidetty vuodesta 1949 alkaen.

Syitä, miksi näitä katastrofaalisia uhkakuvia on ilmaantunut kuurojen olympiataivaalle, on yhtä monta kuin mielipiteitäkin. Joka tapauksessa epävakaa taloudellinen tilanne maailmassa on eräs merkittävä tekijä. Muitakin johtopäätöksiä voidaan tehdä. Arvostetaanko kuurojen olympia- urheilutoimintaa enää kuten ennen? Onko ICSD:n johtohenkilöiden ja päättävien elinten tieto-taito, osaaminen, nykyajan vaatimalla tasolla? Ovatko ICSD:n jäsenvaltiot (kansalliset liitot) riittävän motivoituneita arvokisojen saamiseksi kotimaahansa ja miten on heidän, kansallisten liittojen, osaamisen kanssa?

Kirvestä ei ole syytä heittää kaivoon. Kuurojen urheilumaailman tulee nyt, enemmän kuin koskaan, taistella näitä uhkakuvia vastaan yhdessä, jotta arvokas urheiluhistoriamme saa jatkuvuutta myös tuleville sukupolvillemme.

Juha-Matti Aaltonen
toiminnanjohtaja

X