ICSD

The International Committee of Sports for the Deaf = Kansainvälinen kuurojen urheilukomitea

24.8.1924 perustettiin Pariisissa, Ranskassa The Comité International des Sports des Sourds (CISS) hallinnoimaan joka neljäs vuosi järjestettäviä Kuurojen Maailmankisoja ja se onkin maailman vanhin vammaisurheilujärjestö.
Suomen Kuurojen Urheiluliitto liittyi CISS:n jäseneksi 1929.

ICSD on Kansainvälisen Olympiakomitean, (KOK), tunnustama järjestö. Vuonna 2001 CISS:in kongressissa Roomassa IOC:n (Kansainvälinen Olympiakomitea) ja CISS:in välisessä sopimuksessa nimi Deaflympics korvasi aikaisemmin käytetyn nimen Deaf World Games (Kuurojen Maailmankisat). Deaflympics-kisoille annettiin sama asema kuin paralympialaisille ja olympialaisille. Deaflympics-kisoilla on siis sama asema kuurojen urheilussa kuin olympialaisilla on kuulevilla ja paralympialaisilla muilla vammaisilla. Deaflympics-kisat ovatkin suurin kuurojen kansainvälinen tapahtuma, johon tulee kilpailijoita ja katselijoita kaikkialta maailmasta.

Vuonna 2006 CISS:n kongressissa otettiin käyttöön järjestön uusi nimi, ICSD.
ICSD hallinnoi kuurojen kansainvälisiä kisoja: kesä- ja talvi-Deaflympics sekä MM-kisoja. Järjestöllä on 96 jäsenjärjestöä.
HUOM: järjestölle on tulossa jo seuraava nimenmuutos, uudeksi nimeksi tullee IDC (International Deaflympics Committee = Kansainvälinen Deaflympics-komitea).

Tällä hetkellä on suunnitteilla reformimuutoksia, joiden jälkeen ICSD jakautuisi kolmeen, toisistaan selvästi eroavaan osaan: 1) IDC 2) MM-kisat 3) Nuorten kisat. Muutokset ovat toteutumassa muutaman vuoden kuluttua.

Suomalaisurheilijat ICSD:n kisoissa:

Edustusurheilijat Deaflympics- ja eri lajien MM-kisoihin valitsee SKUL:n hallitus lajijaoston tekemän ehdotuksen ja urheilijoiden tulosten perusteella.
Voidakseen edustaa Suomen Kuurojen Urheiluliittoa ulkomailla, edustusurheilijan tulee olla SKUL:n jäsenseuran jäsen, vaikka hänellä ei olisikaan suoraa tarvetta olla jäsen.
Voidakseen osallistua kansainvälisiin kisoihin kilpailijoilla tulee olla vähintään 55 dB:n kuulonalenema paremmassa korvassa.

SKUL:n määrittelemä tulosrajavaatimus Deaflympics-kisojen yleisurheiluun: Lasketaan kolmen edellisten Deaflympics-kisojen tulosten, kolmanneksi sijoittuneiden, aika ja tuloskeskiarvo sekä vastaavasti myös kuudenneksi sijoittuneiden.
Liiton hallitus voi myös erityisharkintansa mukaan valita urheilijoita myös muilla perusteilla.

ICSD:n kotisivut: www.deaflympics.com

X