Kuulumisia Suomen Deaflympics- joukkueelta!

Terveiset Suomen Deaflympics- joukkueelta  Teille kaikille kiinnostuneille täältä Sofiasta!

Suomen joukkueen asettautuminen paikan päälle on sujunut hyvin – lukuun ottamatta joidenkin joukkueen jäsenien kadonneita matkatavaroita ja keilapalloja. Varsinkin keilapalloja odotellaan kuumeisesti, sillä Suomen mieskeilaajat aloittavat kisaurakkansa tänään kello 15:00 alkaen. Valmentaja Petri Römarkin mukaan asiasta ei pitäisi kuitenkaan tulla isompia ongelmia, sillä keilaradat on öljytty siten ettei paikkopallojen merkitys ole niin suuri  juuri tänään. Toivoa kuitenkin on, että pallot saadaan vielä tänään.

Keilailun päävalmentaja Petri Römark
Keilailun päävalmentaja Petri Römark

Suomen suunnistusedustajat, Ulrika Lukaszyk ja Marko Lehtonen saapuvat kisapaikalle iltapäivällä  – juuri  sopivasti ennen kisojen avajaisia. Näin koko joukkue on kokonaisuudessaan läsnä.

Avajaiset pidetään klo 18:00 alkaen Armeec- Areenalla, poikkeuksellisesti sisätiloissa.

Suomen lippua kantaa  Taipein kisojen Deaflympics- mitalisti Satu Lintula Nokialta.

Naiskeilaajat Arja Kantola ja Satu Lintula, lipunkantaja avajaisissa
Naiskeilaajat Arja Kantola ja Satu Lintula, lipunkantaja avajaisissa

Avajaisia voi seurata klo 17 alkaen osoitteesta : https://www.sofia2013.com/live/1

Kisajoukkue on majoittunut Sofia Princess- nimiseen hotelliin.  Hotellin palvelut ja ruoan taso on ollut toistaiseksi kohtuullisen hyvää. Internet toimii myöskin!  Kohtuullista hellettä täällä riittää kuten  oli odotettavissakin. Siellä Suomessakin nautitaan/kärsitään bulgarialaisesta säästä paraikaa..

Suomen lisäksi hotelliin on majoittautunut mm. Norjan, Iranin, Ukrainan, Turkin, Iso-Britannian ja Kanadan edustusjoukkueet.

Nämä kisat ovat järjestyksessään 22. Kesäolympialaiset.  Bulgaria on toisen kerran kisaisäntänä. Edellisen kerran Sofiassa pidettiin kesäkisat v. 1993.

ICSD:n workshop ja kongressi 23.-25.7.2013

Kuurojen Kansainvälinen Urheilujärjestö (ICSD) piti perinteisesti kongressinsa ennen kisojen avajaisia.  Kongressi oli kaksipäiväinen. Ennen virallisen kongressin alkua pidettiin myös  yksipäiväinen workshop- tilaisuus, jossa valmisteltiin  ja keskusteltiin  tulevan kongressin merkittävimmistä asioista. Kongressiin osallistui  74  maan edustajaa. Luku vaihteli sen mukaan kun edustajia eri puolilta maailmaa saapui paikalle.

Merkittävin asia workshopissa ja kongressissa oli  ICSD:n  toiminnan organisaatiomuutos, jonka tarkoituksena on  yksinkertaistaa sen säännöt ja asetukset nykyajan vaatimalle tasolle.  Kongressi antoikin pitkän keskustelun jälkeen valtuudet  ICSD:n hallitukselle viimeistellä edellä mainitut asiat valmiiksi  vuoden 2014 maaliskuuhun mennessä. Tämän jälkeen jäsenmaat saavat tarkastella ja kommentoida vielä kerran näitä muutoksia ennen kuin ne hyväksytään lopullisesti seuraavassa kongressissa.

Näiden muutoksien tarkoituksena on  myös lähentää suhteita ja lisätä yhteistyötä Kansainväliseen Olympiakomiteaan (KOK) sekä vahvistaa ICSD:n  toimintaa taloudellisesti ja toiminnallisesti. Edelleen tärkeänä asiana kongressissa pidettiin ICSD:n nimen muutosta tarkoituksen mukaisemmaksi .  KOK:lta siis pyritään saamaan lupa kyseiseen muutokseen. Uudeksi nimeksi tulisi  Kansainvälinen Kuurojen Olympiakomitea, International Deaflympics Committee (IDC)  Vuoden 2003 kongressissa oli jo sovittu nimenmuutosasian etenemisestä mutta KOK:n suhtautuminen tähän on ollut toistaiseksi kielteinen.

Nykyisin kuitenkin suhteet ovat lähentyneet monin tavoin, mm. KOK on myöntänyt ICSD:lle  Deaflympics – toimintaan  247 000 USD,  kirjeenvaihtoa ja kokouksia järjestöjen kesken on lisätty jne.

Mielenkiintoista oli myös tähän organisaatiomuutokseen liittyvät monet eri luottamustoimivaalit, johon uppoutui ainakin  seitsemän tuntia!

ICSD:n seuraavaksi nelivuotiskaudeksi valittiin yllättäen Valeri Rukhledev, RUS.

Nykyinen (entinen) puheenjohtaja Craig Growley, GBR,  hävisi uusintaäänestyksen jälkeen luvuin 39-33. Ensimmäisellä kierroksella Crowley vielä johti luvuin 32-34 kolmannen ehdokkaan, Joel Barishin, USA, pudottua kyydistä kahdeksalla äänellään.

Toisella kierroksella ilmeisesti nämä kahdeksan ääntä siirtyivät liki kokonaisuudessaan Rukhledeville.

Vaalitulosta pidettiin yleisesti yllätyksellisenä, sillä Crowley oli voimakkaasti ajanut ja kehittänyt organisaatiomuutos-asiaa, jonka kongressi hyväksyi. Kuitenkin Venäjä oli vastustanut organisaation muutosta nykyisessä muodossaan. Mielenkiintoista on nähdä miten  valittu puheenjohtaja käyttää kongressilta saadun mandaattinsa käytännössä.

Puheenjohtajan lisäksi  valittiin kaksi varapuheenjohtajaa;  Vice president for World Sport ja Vice president for Youth Sport. Ensin mainitun vastuualueena ovat lähinnä MM- kisatoiminta ja jälkimmäisen nuorisotoiminta. Taipein Chen Kang voitti ylivoimaisesti oman vaalinsa Vice President for World Sport- titteliinsä .  Israelin David Lanesman kävi tiukempaa taistoa  nuorisourheilun edistämiseksi USAN Jack Lambertonia vastaan luvuin 28 – 25.

Suomen Kuurojen Urheiluliiton edustajat pj Jussi Raisio ja vpj Kristian Lantto kongressissa
Suomen Kuurojen Urheiluliiton edustajat pj Jussi Raisio ja vpj Kristian Lantto kongressissa

Muuta kongressista poimittua ;

– Seuraavat 17.  talviolympialaiset pidetään erittäin todennäköisesti Venäjällä, Siperialla, Khanty Mantysk- nimisessä paikassa. Alppilajit kuitenkin järjestetään muualla.

– Seuraavat 23. kesäolympialaiset pidetään  vuorostaan Turkissa, Ankarassa. Tarkempi ajankohta vielä avoin.

– Pyritään kehittämään viittomakielisiä kansallislauluja ja ICSD:n omaa hymniä tulevia kisoja varten.

– ICSD:n talousasiosta käytiin myös vilkasta keskustelua. Kongressi hyväksyi kuitenkin tilinpäätöksen vaikka hallitus saikin monia kielteisiä mielipiteitä sen taloudenhoidostaan.  Joka tapauksessa näyttäisi siltä,  että ICSD:n  viime vuotuiset miinusmerkkiset tilinpäätökset saataisiin vihdoin taltutettua.

– ICSD on hankkinut uusia yhteistyökumppaneita ja jatkossa näkymät yhteistyökumppaneiden saantiin ovat positiiviset.

– Kongressin lopussa  Kuurojen liiton toiminnanjohtaja ja EUD:n puheenjohtaja sai merkittävän huomionosoituksen ICSD:n hallitukselta. Jokinen kutsuttiin ICSD:n kunniajäseneksi hänen ansioistaan WFD:n puheenjohtajana mm.  kuurojen tasa-arvoasioiden kehittämisessä maailmassa , joka epäsuorasti on  myös vaikuttanut kuurojen urheilutoimintamahdollisuuksien lisääntymiseen.

Markku Jokinen
Markku Jokinen

Kisaterveisin,
JMA

X