Kuurojen Deaflympicsit järjestetään ensi kesänä Brasiliassa – suomalaisedustus julkaistaan tammikuussa

Kansainväliset kuurojen kesä-Deaflympicsit järjestetään 24. kerran ensi toukokuussa Brasiliassa. Kansainvälisen Olympiakomitean tunnustama ja kuurojen kisoja hallinnoiva urheilujärjestö ICSD on vahvistanut kisojen tulevaksi isäntäkaupungiksi Caxias du Solin, jossa Deaflympicsit järjestetään 1.-15. toukokuuta 2022. Suomen kuurojen urheiluliitto SKUL ry lähettää kilpailuihin jälleen suomalaisedustusta useammassa lajissa. Virallinen kuurojen Suomen kisajoukkue julkaistaan 21.1.2022.

Kuurojen Deaflympicsit järjestetään aina kahden vuoden välein vuorotellen kesäisin ja talvisin. Edelliset kesä-Deaflympicsit järjestettiin vuonna 2017 Turkissa ja talvi-Deaflympicsit puolestaan 2019 Italiassa. Suomen kuurojen urheiluliiton hallitus tekee valinnat tulevan kesän 2022 edustusurheilijoista Brasilian Deaflympicseihin tammikuun aikana. Kisajoukkueen valintaan vaikuttavat lajijaostojen tekemät ehdotukset sekä luonnollisesti urheilijoiden henkilökohtaiset tulokset.

–Valitsemme parhaillaan kisoihin osallistuvia suomalaisurheilijoita, joiden nimet paljastamme tammikuussa. On hienoa, että saamme jälleen lähetettyä menestyneitä kuuroja huippu-urheilijoita kansainvälisiin kisoihin. Lopullisen joukkueen koko tulee olemaan suurin piirtein sama kuin Samsunissa 2017, jonne lähetimme yhdeksän urheilijaa. Valintojen tekoon on tuonut haastetta se, että alun perin Deaflympicsien piti olla nyt joulukuussa, mutta ne siirtyivät koronatilanteen takia ensi kesään. Tällöin kilpaillaan luonnollisesti useammissa eri lajeissa, kuin mitä talvella, kertoo SKUL:n toiminnanjohtaja Juha Vahtera.

Yleisesti voidakseen osallistua kansainvälisiin kisoihin tulee kilpailijan kuulon tason olla alle 55 desibeliä ja kuuloteknisiä apuvälineitä, kuten kuulokojetta tai sisäkorvaistutetta ei ole sallittua käyttää kilpailusuoritusten aikana.

Valmistautuminen kisoihin täydessä käynnissä

Suomen Kuurojen urheiluliitto mahdollistaa urheilijoiden pääsyn Brasiliaan. Kisoihin valmistautuminen on liitolle iso satsaus niin työmäärällisesti kuin rahallisesti. Vuosittaisella budjetilla ei voida aina kattaa kaikkia kilpailumatkojen kustannuksia, joten edustusurheilijat maksavat omavastuuosuuden kilpailumatkoistaan. Liitolla on parhaillaan käynnissä varainhankinnan joulukampanja 23.12.2021 asti urheilijoiden omavastuuosuuksien pienentämiseen.

–Kisojen uusi ajankohta vahvistettiin virallisesti vasta pari viikkoa sitten ICSD:n ylimääräisessä kongressissa Sveitsissä. Tämä on vaikuttanut luonnollisesti paljon kisamatkojen valmisteluun, kuin myös itse urheilijoiden valmistautumiseen kisoja varten. Kisajoukkueeseen valitaan tietysti ne urheilijat, joilla on hyvät menestysmahdollisuudet omassa lajissaan, sanoo Vahtera.

Kesä-Deaflympicseissä on mukana yhteensä 21 lajia, kuten jalkapallo, koripallo, golf, uinti ja yleisurheilu. Edellisissä vuonna 2017 järjestetyissä kilpailuissa mukana oli 97 maata ja Suomi osallistui lajeista keilailuun, golfiin, ammuntaan ja yleisurheilun juoksulajeihin. Suomeen kisoista pronssimitalin toi ampuja Klaus Tupi.

Virallinen kuurojen Suomen kisajoukkue julkaistaan SKUL:n toimesta perjantaina 21.1.2022. järjestettävässä tiedotustilaisuudessa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Juha Vahtera, toiminnanjohtaja, juha.vahtera@skul.org

(Käytännön ohjeita yhteydenpitoon SKUL:n kanssa: https://www.skul.org/medialle/ )

Vuonna 1920 perustettu Suomen Kuurojen Urheiluliitto SKUL ry on Suomen vanhin vammaisurheilujärjestö, joka edistää kuurojen urheilun ja liikunnan tasa-arvoisuutta. Järjestöön kuuluu tällä hetkellä 12 jäsenseuraa ja vakituista henkilöstöä liitossa on puolestaan kolme. www.skul.org.