Kuurojen golfmaajoukkue henkistä kanttia rakentamassa

Kirkkonummen Jorvaksessa sijaitsee Hirsala Golf, kansainväliset standardit täyttävä kenttä. Sen on suunnitellut pohjoisirlantilainen David Jones, entinen PGA-ammattilainen. 6300 metriä pitkän kentän par eli ihannetulos on 73. Alkuperäistä ympäristöä, puustoa ja eläinten reviirejä kunnioittava kenttä tarjoaa mainion haasteen ammattilais- ja kilpapelaajille – sekä kuurojen golfmaajoukkueelle.

Suomen Kuurojen Urheiluliiton (SKUL) golfjaosto järjesti maajoukkueelle valmennusleirin Hirsalassa 18.–19.6.2022. Mukana oli 11 pelaajaa, muun muassa Jani Savolainen ja Severi Väre. Savolaisella on takanaan kahdeksan vuotta golfin parissa, 16-vuotias Väre puolestaan on kolmatta kautta viheriöllä. Molemmilla on vahva joukkuelajitausta: Väre pelaa TPS:n B-nuorissa ja liikunnanohjaajaksi kouluttautunut Savolainen on käynyt käytännössä kaikki palloilulajit läpi. Nopeatempoiset joukkuelajit jättivät jälkensä Savolaisen polviin, joten lajinvaihto oli vääjäämättä edessä. Polville paljon armollisempi golf oli tuttu laji jo opiskeluajoilta, mutta lopullisen sysäyksen antoi vaimo: Savolainen oli eräänä kesäpäivänä tuumannut puolisolleen, että pitäisi suorittaa green card.

– Samana iltana vaimo varasikin minulle ajan Kuortane Golfin prolta heti seuraavaksi aamuksi kello 10. Siitä se lähti golfharrastus, Jyväs-Golfia kotikenttänään pitävä Savolainen kertoo. – Viime syksystä lähtien olen harjoitellut golfia intensiivisemmin. Joka vuosi käyn kiertämässä 1–3 uutta kenttää, ja muutamalla suosikkikentällä käyn vähintään kerran vuodessa.

 

Myös Severi Väreen harrastus alkoi green cardin suorittamisella, vaikka hän oli jo aiemmin tutustunut lajiin muun muassa kaverinsa kautta.

– Kotikenttäni on Kankaisten Golf Maskussa. Yleensä käyn pelaamassa joko kuurojen kanssa, tai jos he eivät pääse, menen kuulevien porukalla, Väre kertoo.


Pienet muutokset ovat isoja asioita


Lauantaina pelaajat saivat tekniikkaopastusta Hirsalan prolta David Brumptonilta. Muutama vuosi sitten Kurk Golfilta Hirsalaan siirtynyt Brumpton on toiminut prona yli 30 vuotta. Leirityksen tiukan aikataulun takia Brumptonin osuus oli vain pari tuntia, mutta hän ehti kuitenkin valmentaa hetken jokaista pelaajaa rangella. Muun muassa lyönnit ja svingit analysoitiin. Savolainen kertoo arvostavasti, kuinka Brumpton teki tarkkoja huomioita ja näytti videoanalyysin avulla sellaisia kehityskohtia, joita pelaajan olisi ollut vaikea itse huomata.

– David vinkkasi esimerkiksi gripistä, tavasta jolla golfmailaa kannattaa pidellä, Väre kertoo.

– Oivalsin, kuinka iso vaikutus tällaisilla pienillä muutoksilla on peliin.

 

Sunnuntaina pelaajat viettivät hyvän tovin Minea Blomqvist-Kakon ohjauksessa. 

– Minni piti hyvän valmennuksen siitä, kuinka kisaan valmistaudutaan ja miten puttausta kannattaa harjoitella ennen kisaa, Väre selostaa. – Henkisen kantin kestävyys läpi kisan oli yksi tärkeä teema.

Myös Savolainen sai Blomqvist-Kakon valmennuksesta tukun uusia eväitä pelaamiseen. – Minnin valmennuksen pääaiheena oli mentaliteetin vahvistaminen erilaisissa tilanteissa, niin
kilpailussa kuin harjoituksissakin, Savolainen tiivistää päivän keskustelut. – Suuret kiitokset hänelle kaikesta, mitä hän opetti meille.

 

Tavoitteena maajoukkueasu

 

Vaikka golf on yksilölaji, se ei suinkaan ole yksinäistä puuhaa. Kuurojen maajoukkueessa on hyvä yhteishenki. Jani Savolainen ja Severi Väre ovat yhtä mieltä siitä, että leirillä parasta oli muiden pelaajien tapaaminen. Ammattilaisilta saatu ohjaus oli tietenkin erinomainen kirsikka koko maajoukkueviikonlopun päälle.

 

Kohta Hirsalan leirin jälkeen Savolainen ja Väre osallistuivat Respecta Tourille Naantalissa. Savolainen sijoittui kaksipäiväisen kisan pisteissä toiseksi, Väre oli kymmenes. Molempia motivoi kilpaileminen ja itsensä ylittäminen, mutta kaikkein paras porkkana ovat sinivalkoiset värit.

– Olen urheilu-urani aikana edustanut Suomen maajoukkueessa monissa eri lajeissa. Siksi teen kovasti töitä sen eteen, että saisin jonain päivänä pukea ylleni golfmaajoukkueen edustusasun, Savolainen toteaa, eikä Severi Väre jää tavoitteissaan pekkaa pahemmaksi:

Minulla on nyt jääkiekko päälajina, joten kuulevien ammattilaistaso ei ole realistinen ajatus. Mutta kuurojen tasolla pyrin huipulle, MM- ja olympiapeleihin.

 

Salla Fagerström