Deaf Lionsin kiitos pitkäaikaiselle joukkueenjohtajalle, Sami Vuoriheimolle 

Kiitos ja kumarrus suurelle Leijonasydämelle

 

Suomen Kuurojen Urheiluliitto ja Kuurojen jääkiekkomaajoukkue Deaf Lions kiittävät Sami Vuoriheimoa hänen arvokkaasta panoksestaan kuurojen jääkiekolle vuosien saatossa. Kunnioitamme Samin päätöstä vetäytyä Deaf Lionsin toiminnasta ja toivotamme hänelle lämpimin sydämin menestystä uusissa haasteissa. Seuraajille Sami jätti suuret saappaat täytettäväksi. 

Julkisen kiitoksen taustatietona, että Sami Vuoriheimo tiedotti Deaf Lionsin johtajajuudesta vetäytymispäätöksestään aiemmin ja lähetti kiitosvideon seuraajille ja jääkiekon faneille viime viikolla. Samin viittomakielisen kiitosvideon sekä kirjoitetun tekstin voit katsoa ja lukea täältäToivotamme myös onnea uudelle General Managerille Arttu Liikamaalle, joka on lähtenyt luotsaamaan jääkiekkomaajoukkuetta eteenpäin. 

Deaf Lions maajoukkuepelaajat muistavat Samin olleen joukkuepelaajana isolla J:llä. Luotettava peruspakki, joka hoiti oman pään takuuvarmasti ja jakeli painavia taklauksia. Aina huumorin pilke silmäkulmassa piristämässä joukkuetovereita. Samin leijonaura arvokisoissa alkoi ja päättyi merkittävillä saavutuksilla. Vuoden 1999 Davosin Talvimaailmankisoissa kaatui Yhdysvallat ensimmäistä kertaa ja Deaf Lionsien kaulaan ripustettiin historiallinen pronssimitali. Samin pelaajauran kruunasi maailmanmestaruus ja Kanadan päihittäminen vuoden 2009 MM-finaalissa Winnipegissä. Suurella sydämellä ja sisulla Sami taisteli viimeiset pelivuodet, kunnes oli laitettava hokkarit naulaan. Tahtoa ja annettavaa olisi ollut vielä, mutta jääkiekko oli ottanut veronsa ja fyysinen terveys painoi vaakakupissa. 

Sami Vuoriheimo, Winter Deaflympics Khanty-Mansiysk Venäjä 2015, kuvaaja kilpailuorganisaatio.

Samin palo ja rakkaus jääkiekkoa kohtaan ei sammunut. Kolmen vuoden kuluttua lopettamispäätöksestä Deaf Lions sai Samista uuden General Managerin monivuotisen joukkueenjohtajan Gustav Öllerin vetäytyessä pikkuhiljaa lokoisille eläkepäiville. Sami jatkoi edeltäjiensä tavoin Deaf Lions toiminnan kehittämistä eteenpäin kohtaamalla rohkeasti uusia haasteita ja samalla nostaen toiminnan tasoa pykälää ylemmäksi. Samin panos GM:nä oli peruspakin tavoin huolellista ja luotettavaa. Pelaajat saivat nauttia Samin tuomista pienistä yksityiskohdista, jotka saivat jokaisen Deaf Lionsien pelaajan tuntemaan entistä enemmän ylpeyttä Leijonapaidasta ja Suomen edustamisesta. Muun muassa vuoden 2013 MM-kotikisat oli viimeisen päälle niin hienosti hoidettu, että seuraavilla järjestäjämailla oli vaikeuksia ylettyä korkealle asetettuun rimaan.

Deaf Lions Winter Deaflymopics 2015 Khanty-Mansiysk, Venäjä. Kuvaaja Gustav Öller.

Loistavan innovaattorin, tekijän ja visionäärin tunnistaa siitä, että katse on aina tulevaisuudessa. Ilman Samin aktiivista aloitteellisuutta Deaf Lions Juniors –toiminnan synnyttämisessä emme näkisi Deaf Lionsia nyt huhtikuussa pidettävässä neljän maan kuurojen jääkiekkoturnauksessa Buffalossa, Yhdysvalloissa. SKUL:n ja Samin vuosien hedelmällisen yhteistyön myötä Buffaloon lähtevässä maajoukkuekokoonpanossa miltei puolet kenttäpelaajista on kulkenut Deaf Lions Juniors polun kautta.

Tuoreena GM:nä olen kiitollinen SKUL:n, leijonajaoston ja Samin luottamuksesta tähän annettuun luottamustehtävään. Samin suuria saappaita ei kukaan pysty yksinään täyttämään. Maalivahtiurallani olen voinut luottaa siihen, että Sami siivoaa pakkina kiekot pois edestäni ja myös pelastaa lirukiekot ennen oman maaliviivan ylittämistä. Samaa tukea tulen saamaan häneltä tässä siirtymävaiheessa uudessa roolissani. Joukkuelajissa puhalletaan yhteen hiileen ja samalla tavalla jatkamme eteenpäin leijonajaoston ja SKUL:n kanssa kohdaten uusia haasteita. Yhteistyökumppaniverkoston laajentaminen ja sen myötä Deaf Lionsin taloudellisen tilanteen vahvistaminen on yksi kehittämisstrategioista. 

Sami Vuoriheimo pakkina, Arttu Liikamaa maalivahtina. Ruotsi-Suomi maaottelu Tukholmassa 2006.

Nykyisen projektin päätavoitteena on vuoden 2025 MM-kisat. Lähitulevaisuudesta voin valottaa nyt sen verran, että Deaf Lions valmentajisto tulee ajamaan rohkeasti nuoria uuden sukupolven pelaajia sisään miesten edustusjoukkueeseen. Fanit pääsevät seuraamaan uusia lupaavia häkkipäitä jo Buffalon turnauksessa, joka pidetään 10. – 14.4.2024. Turnauksessa Deaf Lions kohtaa kertaalleen USA:n, Kanadan ja Tshekin ja pelaa mitalipelit.

Tänä vuonna Deaf Lions täyttää kunnioitettavat 30 vuotta. Suomen kuurojen joukkuelajin maajoukkueista Deaf Lions on pisin toiminnassa oleva maajoukkue. Me jääkiekkoystävät pidämme yhdessä huolen, että Deaf Lionsia nähdään tulevinakin vuosinakin arvokisoissa positiivisena ja menestystä janoavana joukkueena. Deaf Lions tulevaisuus näyttää valoisalta, kiitos Samin ja hänen edeltäjiensä uraauurtavasta pohjatyöstä. Lämmin kiitos ja kumarrus. 

Kerran Deaf Lions, aina Deaf Lions. 


Arttu Liikamaa,
Deaf Lions GM

Hallinto,
Suomen Kuurojen Urheiluliitto 
Deaf Lions Juniors-leiri Piispalassa 2016. Sami Vuoriheimo joulupukkina.