Suomalaisten MM-keilailun kilpailukuulumiset ja tulokset

Kuurojen keilailun MM-kilpailut Saksan Münchenissä päättyivät viikonloppuna. Suomen maajoukkueen kilpailijat Satu Lintula ja Krista Paloposki sekä joukkueenjohtaja Maarit Suominen palasivat kahden viikon MM-kisareissultaan eilen Suomeen Helsinki-Vantaan lentokentälle tuliaisinaan upea MM-pronssi Satun henkilökohtaisesta kilpailusta. Mitali oli Satun ensimmäinen henkilökohtainen MM-arvokisamitali. Lisäksi Krista paransi huimasti aiemman arvokilpailunsa tulosta.

Suomen Kuurojen Urheiluliiton toiminnanjohtaja Sini Savolainen sekä urheiluasiantuntija Heli Romu olivat heitä vastassa kukituksin. Heli Romu haastatteli joukkuetta tuoreeltaan. Videohaastattelut ohessa ja haastattelujen tekstitykset artikkelin lopussa.

Naisten henkilökohtaisessa kilpailussa perjantaina 4.8. Satu Lintula oli sijalla 3. ja nappasi henkiöäkohtaisen arvokisamitalin. Kultaa vei Singapore, toisen ja jaetun kolmannen sijan Suomen kanssa Korea. Krista Paloposki oli samassa kisassa 21. Naisia oli kilpailussa oli mukana yhteensä 85 naiskilpailijaa 23 eri maasta.

Sunnuntaina 6.8. naisten parikilpailussa Suomen joukkue oli sijalla 14., kun joukkueita oli yli 40 joukkuetta. Voittajien, Korean, pistemäärä oli 2.485 verrattuna Suomen joukkueen 2.070 pistemäärään. Korealaisia joukkeita oli yhteensä kolme viiden parhaan joukossa.

Tiistaina 8.8. kumpikin kilpailija keräsi pisteitä naisten triokilpailussa ilman tiimiä, sijoittuen heti parhaina yksilöinä 21 tiimin jälkeen sijalle 22. (Krista Paloposki) ja sijalle 23. (Satu Lintula heti Kristan perässä) pienellä piste-erolla. Triokisan voitti Taiwan / Kiinan Taipei.

Perjantaina 11.8. Satu Lintula ja Krista Paloposki keräsivät molemmat pisteitä yksilöinä ilman joukkuetta päivän joukkuekilpailussa. Krista sijoittui pisteissä hivenen Satua korkeammalle. Naisten joukkuekilpailun voitti Korea. Lopulta kaikkien kilpailujen jälkeen Suomen naisedustajat sijoittuivat kokonaispisteissä kumpikin 24 parhaan joukkoon raivaten tiensä lauantain 12.8. Master-kisaan. Krista sijalla 17. ja Satu sijalla 24., eli viimeisenä jatkoon pääsijänä 83 naiskilpailijan joukosta. Masterissa Satu Lintula sai vastaansa Korean Seon Kyeng Choin ja Krista Paloposki Taiwanin Hsiu-Chen Hsuehin. Vastustajat olivat kummassakin vahvempia ja kilpailu päättyi suomalaisilla siihen.

Satu Lintulan haastattelu videossa ensin.

Heli: Onnittelut henkilökohtaisesta MM-pronssimitalista. Olet kokenut arvokisakävijä; olet voittanut Taipeissa parikilpailun Deaflympics-kultaa ja viimeksi Italian MM-kisoissa 2015 parikilpailussa voitit Maarit Suomisen parina MM-pronssia. Nyt sait kolmannen arvokisamitalin, henkilökohtaisen MM-pronssin. Miltä tuntuu nyt, jos vertaat aiemmin saatuihin arvokisamitalehin?

Satu: Aiemmat tuntuivat erilaiselta kuin nyt, sillä nyt yllätyin saadessani ensimmäistä kertaa henkilökohtaisen mitalin. Aiemmin joukkueen kanssa saatu arvokisamitaleja; nyt ensimmäistä kertaa saatu henkilökohtaisen arvokisamitali.

Heli: Tuntuiko hienolta?

Satu: Kyllä, olin yllättynyt ja luulin, että ukrainalainen ohitti minut. Oli kahden pisteen ero, ja pääsin jatkoon neljän parhaan joukkoon. Tuntuu hyvältä.

Heli: Miten olet valmistautunut ennen MM-kisoja mm. harjoitusleireillä?

Satu: Vain kuukauden sisällä harjoitusleireilin. Oli hyötyä hioa keilailutekniikkaa leireillä, mutta MM-kisoissa öljyprofiili oli erilainen, “ tuuli”- öljyprofiili, enkä tiennyt etukäteen. Aluksi oli vähän vaikea heittää ja etsiä oikeaa heittotekniikka, välillä löysin oikean heittotekniikan.

Heli: Onko sinulla joku seuraava tavoite?

Satu: Kyllä on. Seuraava tavoite ensi vuonna EM-keilailu Belgiassa ja sitä seuravaksi Deaflympics Tokiossa 2025.

Heli: Kiitos paljon ja onnittelut vielä kerran. Toivottavasti harjoittelut jatkuu.

Satu: Kiitokset.

Krista Paloposken haastattelu videossa toisena.

Heli: Oletko tyytyväinen kilpailutuloksesi Saksan MM-kisoissa? Löydätkö paranettavaa?

Krista: Kahden kisaviikon aikana minun täytyy olla todella tyytyväinen tuloksiini. Kisan aikana koko ajan keilailutulokseni parantuivat. Keilaradan olosuhteet ja öljyprofiilit vaihtuvat koko ajan, joten pitää keskittyä. Pitää olla tyytyväinen, sillä pääsin Masteriin ensimmäistä kertaa, eli kisaamaan 24 parhaan joukkoon. Masterin pudotuspelissä oli todella hyvä fiilis olla mukana. vaikka putosin heti kyseisessä pelissä. Mutta sain uusia kokemuksia, ja tiedän mitä kannattaa tehdä jatkossa. Voin sanoa, että kun olin mukana edellisissä arvokisoissa, tunnen olevani kehittynyt paljon. Viimeksi 2019 Taiwanin MM-kisoissa olin 31:s ja nyt sijoitun 17:nneksi. Siksi mielestäni olen kehittynyt paljon.

Heli: Oletko ehtinyt miettiä mitä osa-alueita pitää harjoitella tai kehittää vielä lisää?

Krista: Minun pitää harjoitella enemmän radan tulkitsemista ja myös pitää keskittyä enemmän siihen ettei jännitä liikaa. Helposti jännitän, ja keskittyminen häviää. Pitää keskittyä enemmän radan tulkimiseen.

Heli: Mikä on sinun seuraava tavoitteesi?

Krista: Ensi vuoden EM-keilailu Belgiassa ja päätavoitteeni on päästä Tokion Deaflympicsiin.

Heli: Tsemppiä treenaamiseen.

Krista: Kiitokset.