Kuurojen suunnistuksen EM-kilpailut kilpaillaan sprinttimatkojen osalta Latvian Riiassa 6.-11.6.2024 

 

Odotetut kuurojen suunnistuksen EM-kilpailut Latviassa käynnistyvät henkilökohtaisilla sprinteillä lauantaina 8. kesäkuuta. Sunnuntaina juostaan neliosuuksinen sprinttiviesti, jossa juoksee kaksi miestä ja kaksi naista. Kilpailut päättyvät maanantaina käytävään henkilökohtaiseen lyhyen matkan kilpailuun korttelityyppisellä radalla. 

Kilpailuihin on ilmoittautunut 53 urheilijaa (30 miestä, 23 naista) kolmestatoista eri maasta (Espanja, Italia, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Suomi, Sveitsi, Tsekki, Turkki, Ukraina, Unkari ja Viro). Samanaikaisesti kilpailuissa järjestetään myös kuurojen veteraanien maailmancup. 

Sprintti kilpaillaan Ikskilessä, joka on noin 35 minuutin ajomatkan päässä Riiasta. Kilpailumaasto tulee olemaan asuinaluetta, jossa on myös omakotitaloja. Seuraavan päivän sprinttiviesti kilpaillaan Salaspilsissa, noin 20 kilometrin päässä Riiasta. Viimeisen päivän lyhyt matka kilpaillaan aivan Riian keskustan tuntumassa yliopiston lähettyvillä. Sekä sprinttiviesti että lyhyt matka käydään alueilla, joissa on mielenkiintoisesti yhdistelmää vanhasta rakennuskannasta Neuvostoliiton ajalta sekä nykyajan arkkitehtuurista. 

Suunnistuksen EM-kilpailujen kärkimaat ovat samoja kuin viime syksyn MM-kisoissa. Kovimmat kilpakumppanit tulevat Ukrainasta, Liettuasta ja Ruotsista, mutta jo viime syksyn Ruotsin MM-kisat osoittivat, että myös Suomi kuuluu suunnistuksen kärkimaihin. Tämän vuoden arvokilpailut keskittyvät nyt vain sprinttimatkoille. Suomen joukkueesta löytyy myös erityisesti sprinttiin keskittyviä urheilijoita. Myös avoimia alueita sisältävät maastot ovat ennakko-odotusten mukaan melko juostavia, joten odotettavissa on varsin vauhdikkaat kisat. 

Suunnistusmaajoukkue on valmistautunut EM-kilpailuihin muun muassa sprinttiharjoitteluun keskittyvällä maajoukkueleirillä Jyväskylässä huhtikuun puolessa välissä ja ahkerasti kansallisia kisoja kiertämällä. Kovia kilpailuja on ollut kalenterissa kevään aikana useita, kun Suomen Suunnistusliiton sprintin kansalliset arvokilpailut painottuivat alkukesään. SM-sprintti järjestettiin toukokuun alussa Espoossa. Urheilijoilla valmistautuminen kohti kuurojen EM- kisoja on rullannut hyvin,  tavoitteet selkeästi mielessä. 

Toista kauttaan kuurojen suunnistusmaajoukkuetta valmentava Niko Vaenerberg kertoo Suomen tulostavoitteiden yltävän ihan mitalikantaan saakka. 

-Suomalaiset ovat hyvässä juoksukunnossa, ja niin miehissä kuin naisissa voi tulla menestystä, jos suunnistuspuoli onnistuu hyvin. Jokainen urheilija on kehittynyt paljon viimekin vuodesta, valmentaja Vaenerberg pohtii. 

Kuurojen suunnistuksen maajoukkueen kokoonpano: 

Ulrika Kostamoinen (Hero ry / OK 77 Orientering)

Sara-Elise Ruokonen (Valpas ry / Angelniemen Ankkuri)

Marko Lehtonen (Jalo ry / RastiE4)

Touko Silpola (Uljas ry / Koovee Suunnistus)

Juuso Toivonen (Uljas ry / Hämeenlinnan Suunnistajat)Maajoukkueen valmentajana toimii Niko Vaenerberg (Lahden Suunnistajat -37) ja joukkueenjohtajana Christer Fagerström (Suomen Kuurojen Urheiluliitto ry). 

Maajoukkue matkustaa Riikaan Latviaan Helsinki-Vantaan lentokentältä perjantaina 7.6. aikaisin aamulla klo 7:30, ja saapuu takaisin Suomeen myöhään maanantai-iltana 10.6. klo 23:30. Olet tervetullut tervehtimään ja maajoukkuetta vastaan lentokentälle.