Kuurojen Suunnistusmaajoukkueen naisille MM-hopeaa viestissä! 

Suomen naisten viestijoukkue on voittanut tänään kuurojen MM-kisoissa hopeaa kokoonpanolla Lina Karlsson, Ulrika Kostamoinen ja Sara-Elise Ruokonen. Miesten viestijoukkue oli hienosti myös viides. 

MM-kilpailut päättyivät tänään, maanantaina, viesteihin ja tätä varten siirryttiin Bromsebyn luonnonpuistosta taas lähemmäs Tukholmaa Rösjöskogenin luonnonpuistoon. Maasto on liikkujien kovassa käytössä oleva alue, joten maastossa on paljon polkuja. Jo ennen kilpailuita valmentaja Niko Vaenerberg uumoili, että viesteistä tulee kovavauhtiset kilpailut, joissa todella testataan sitä kuka jaksaa juosta vielä tässä vaiheessa viikkoa. Ja oikein jännittävä kilpailu viestipäivästä tulikin. 

-Ei voi olla kuin tyytyväinen. Naisissa päästiin yllättämään muut, ja se että haastettiin niin hyvin Ukrainaa yllätti kyllä rehellisesti minutkin. Jokainen nainen teki omalla osuudellaan just sen mitä eilen sovittiin että tehdään, valmentaja Niko Vaenerberg kertoo iloisena. 

Naisten joukkueen juoksujärjestys oli Lina Karlsson, Ulrika Kostamoinen ja Sara-Elise-Ruokonen: 

-Olin avausosuudella, ja mun osuus meni hyvin. Ei tullut mitään virheitä, ja oikeastaan tosi hyvin meni kaikki. Tulin toisena vaihtoon, Lina Karlsson kertoi ensimmäisestä osuudestaan. 

– Vähän yllätyin kun Lina tuli vaihtoon toisena. Ennakoin, että Ukrainan ollessa ylivoimainen, se olisi tullut ensimmäisenä ja Liettua ehkä toisena, mutta Lina olikin siinä. Jännitti lähteä metsään. Tein pieniä virheitä mutta onneksi pystyin korjaamaan ne ajoissa. Kokonaisuuteen olen ihan tyytyväinen, toisen viestiosuuden juossut Ulrika Kostamoinen pohtii. 

-Minulla myös kokonaisuus meni ihan hyvin. Yhtä rastia pikkuisen koukkasin, mutta muut rastit löytyivät. Tosi paljon oli polkuja ja teitä, joita juoksinkin aika paljon. Muutaman minuutin sain Ukrainaa kiinni. Pienet erot oli kuitenkin, yllättävän hyvin meni, ankkuriosuuden, jo kaksi maailmanmestaruutta näistä kilpailuista suunnistanut, Sara-Elise Ruokonen kertaa. 

– Saamme kyllä olla suorituksestamme tosi tyytyväisiä. Aluksi laskeskelin, että Suomella on mitalimahdollisuus, mutta en uskaltanut ajatella toista sijaa, kun Liettua on yleensä suoriutunut tosi hyvin. Mutta tänään me onnistuimme kuitenkin voittamaan heidät, kokenut suunnistaja, Ulrika, lisää.

-Vain kolmisen minuuttia jäätiin siitä Ukrainasta, tarkensi Sara-Elise. 

Miesten viestin osalta viides sija oli kokemukseen nähden todella hyvä suoritus. Viestijoukkue saatiin jalkeille pitkän ajan jälkeen uudelleen. Tämän kauden joukkuetta luotsannut valmentaja uskoo yhä parempiin suorituksiin jatkossa. 

-Miehissä taaskin lupaava suoritus, mutta valitettavan isoja virheitä tehtiin. Mutta kaikki virheet oli semmosia mistä päästään kyllä eroon kokemuksella ja siinä vaiheessa ollaan taistelemassa mitaleista. Vielä ollaan ajallisesti aika kaukana, mutta loppupeleissä tosi pienillä asioilla päästään sinne kärkikamppailuun. Ja täytyy muistaa että tämä oli ensimmäinen miesten viestijoukkue Suomella 18 vuoteen, joten ei ole ihmekään, jos sorruttiin hermopummeihin.

Miesten osuuksien järjestys oli Juuso Toivonen, Touko Silpola ja Marko Lehtonen: 

-Oltiin tänään miesten viestissä, matkana oli 7km. Olin avausosuudella, ja suunnistus sujui oikein hyvin. Kolmos-nelos-välillä oltiin Liettuan kanssa aika tasoissa ja seuraavana annoin Toukolle, aloitusosuuden Juuso Toivonen kertoo. 

-Kun lähdin suunnistamaan, en nähnyt ketään siellä metsässä, yksin vedin koko matkan. Muutama virhe tuli, muutama koukku. Vähän hakua tuli. Siinä neljännen ja viidennen vähän perässä, eli kuudentena tulin vaihtoon, Touko Silpola kertoo toisen osuuden viestin viejänä. 

-Lähdin kuudentena juoksemaan,  jalat oli aika tukossa. Ei se täysin puhdas se oma lenkki ollut. Kuitenkin viidentenä tultiin maaliin. Ollaan tyytyväisiä, ja nuoret pojat oli mun kanssa mukana täällä joukkueena juoksemassa. Oltiin viimeksi 18 vuotta sitten Australiassa, vuonna 2005. Olen aika ylpeä tästä joukkueesta, kokenut suunnistaja Marko Lehtonen kertaa. 

Maajoukkue saapuu huomenna tiistaina 6.9. klo 10:05 Helsinki-Vantaan Lentokentälle. 

Naisten viestin tulokset: https://www.svenskdovidrott.se/download/18.7aaa809918a50c29eb56347f/1693855750352/WDOC23%20-%20RESUL%20RELAY%20WOM%20OL.pdf 

Miesten viestin tulokset: https://www.svenskdovidrott.se/download/18.7aaa809918a50c29eb563481/1693855780934/WDOC23%20-%20RESUL%20RELAY%20MEN%20OL.pdf 


Viralliset kisasivut: https://www.svenskdovidrott.se/wdoc23