Suunnistusmaajoukkue valmiina Maailmanmestaruuskilpailuihin

Kuurojen suunnistuksen Maailman Mestaruuskilpailut käydään Ruotsissa Tukholmassa ja Solnassa 28.8.-5.9.2023. Kuurojen seitsenhenkisen maajoukkueen luotsiksi lähtee Niko Vaenerberg. Hän on aloittanut tällä kaudella suunnistuksen lajijaoston valmentajana ja on tuonut paljon asiantuntemusta toimintaan. 

Ruotsin MM-kilpailuihin saapuu 63 urheilijaa (39 miestä, 24 naista) 13 eri maasta (Brasilia, Ghana, Yhdysvallat, Tsekki, Ukraina, Unkari, Turkki, Tanska, Norja, Ruotsi, Liettua, Viro ja Suomi). Haastattelimme valmentajaa, Niko Vaenerbergiä, ennen kisakoneeseen nousua. 

Niko kertoi, että kisat alkavat sprinttimatkoilla, suomalaisille tutun Globen areenan (nykyisin Avicii-arena) kupeesta, jossa kilpaillaan keskiviikkona henkilökohtaiset sprintit ja torstaina parisprinttiviesti.

– Maastona on kohtuu yksinkertainen 1980-luvulla rakennettu lähiö joten luvassa on vauhdikkaat kisat, valmentaja lisää. 

Yhden välipäivän jälkeen siirrytään Tukholmasta n. 30km pohjoiseen ja päästään kilpailemaan Bromsebyn luonnonpuistoon. Tässä maastossa juostaan lauantaina pitkämatka ja sunnuntaina keskimatka. Samaan aikaan samassa paikassa kilpaillaan Tukholman alueen mestaruuskilpailut, joihin odotetaan yli 1000 osallistujaa, joten kisoihin saadaan suuren urheilujuhlan tunnelma. 

-Maastosta ei löydy vanhaa karttaa ja järjestäjien tarjoama maastokuvaus on niin ympäripyöreä, että sen perusteella maasto voi olla mitä vain. Kesäkuussa järjestetyn harjoitusleirin perusteella on kuitenkin odotettavissa oikeaa suunnistusta hienossa ja koskemattomassa maastossa, Niko uumoilee. 

Kilpailut päättyvät Viesteihin maanantaina ja tätä varten siirrytään taas lähemmäs Tukholmaa Rösjöskogenin luonnonpuistoon. 


-Toisin kuin viikonlopun maasto, tämä on liikkujien kovassa käytössä oleva alue ja sen huomaa maaston polkujen määrästä. Viesteistä tulee kovavauhtiset kilpailut, joissa todella testataan sitä kuka jaksaa juosta vielä tässä vaiheessa viikkoa, omaakin kilpailutaistaa omaava valmentaja analysoi. 

Suunnistusmaajoukkue on treenannut yhdessä parin maajoukkueleirin verran. Lisäksi urheilijat ovat osallistuneet eri leireille ja kilpailuihin monipuolisesti kesän aikana. 

– Valmistautuminen on mennyt kohtuu hyvin. Toki joitain asioita on nyt jo opittu joissa täytyy petrata seuraavaa kertaa varten, mutta uskon että urheilijat pääsevät lähtöviivalle niin valmiina kuin tilanteeseen nähden voivat. Tämä on kuitenkin vasta ensimmäinen vuosi kun on joukkueena töitä tehty, joten tekemistä riittää vielä. Hyvällä reitillä kuitenkin ollaan ja joukkueen yhteishengestä ja tekemisen tasosta asiat eivät tule jäämään kiinni. Tulosodotuksista on vaikea sanoa, kun ei vielä ole kokemusta kuurojen kansainvälisistä kilpailuista. Mutta menestys etenkin sprintistä ja viesteistä ei kyllä yllättäisi, Niko kertoo. 

Ulrika Kostamoinen on yksi maajoukkueen kokeneimmista suunnistajista. 

– Nämä kisat ovat kymmenennet kuurojen suunnistuksen arvokisani. Ensimmäisen kerran olin mukana kesämaailmankisoissa vuonna 1997 Tanskassa, jossa saimme Suomen naiset yllättäen viestihopeaa. Menestys jatkui muun muassa henkilökohtaisella kuurojen olympiakullalla (metsässä juostulla pikamatkalla) Deaflympilaisissa Roomassa 2001 ja EM-kullalla (pitkältä matkalta) ja -pronssilla (pikamatkalta) Latviassa 2004. Olen siis ollut mukana useissa Deaflympialaisissa, EM- ja PBM-kisoissa, mutta nämä MM-kisat ovat ensimmäiseni! Nuorempana edustin myös Suomea hiihdossa, kokenut urheilija listaa taustaansa. 

Hän aloitti myös kuurojen suunnistuksen lajivastaavana kaksi vuotta sitten ja näkee lajin tulevaisuuden erittäin positiivisena. 

-On ollut tosi hienoa seurata, miten kuurojen suunnistuksen harrastajamäärä on lisääntynyt, ja samalla on löytynyt uusia suunnistajia maajoukkueeseen. Yhteistyö uuden valmentajan kanssa on alkanut loistavasti, uskon että meillä on monta hyvää vuotta edessämme, Ulrika iloitsee. 

Yksi maajoukkueen sprinttilajien taitajista, Juuso Toivonen, kertoi että MM-kisavalmistautuminen on sujunut hyvin. 

– Olisin voinut osallistua useampiin kansallisiin kisoihin, mutta perhe- ja työkiireiden vuoksi kisat jääneet vähemmälle. Siksi kiitänkin suunnistusseuraani, Hämeenlinnan Suunnistajia siitä, että he tarjosivat karttoja omatoimisiin treeneihin.

Juuso kertoo, että viime maajoukkueleirillä Nuuksiossa ryhmän henki hitsautui hienosti yhteen ja sen myötä kaikki varmasti tulevat yrittämään parhaansa. 

-Toivottavasti menestystäkin piisaa, Juuso lisää.

Viralliset kisasivut: https://www.svenskdovidrott.se/wdoc23 

Maajoukkueen kokoonpano: 
Josefine Häggdahl
(Wellas ry / Katrineholms OK)
Lina Karlsson (Hero ry / OK 77 Orientering)
Ulrika Kostamoinen (Hero ry / Helsingin Suunnistajat ja OK 77  Orientering)
Sara-Elise Ruokonen (Valpas ry / Suunta Jyväskylä)
Marko Lehtonen (Jalo ry / RastiE4)
Touko Silpola (Uljas ry / Koovee Suunnistus)
Juuso Toivonen (Uljas ry / Hämeenlinnan Suunnistajat)

Lisäksi kuurojen veteraanien suunnistuksen maailmancupiin lähtee: 
Arja Kantola (Uljas ry)

Valmentajana lähtee mukaan Niko Vaenerberg (Lahden Suunnistajat -37) ja joukkueenjohtajaksi Heli Romu