Suomi lähtee kuurojen yleisurheilun EM-kilpailuihin Puolaan odottavin fiiliksin 

Kuurojen yleisurheilun EM-kilpailut järjestetään Puolassa Szczecissä 21.-26.8.2023. Suomea EM-kilpailuissa edustavat juoksijat Sara-Elise Ruokonen (Turun Kuurojen Urheiluseura Valpas / Jyväskylän Kenttäurheilijat) ja  Santeri Tanner (Jyväskylän Kuurojen Urheiluseura Jalo ry / Länsi-Uudenmaan Urheilijat). Santeri Tanner kilpailee kolmella kisamatkalla: 100 metrillä tiistaina ja 200 metrillä sekä 400 metrin aidoissa torstaina. Sara-Elise Ruokonen juoksee 5000 metrillä torstaina. Santerin tämän kauden kärkitulos, 56.58 sek 400 metrin aidoissa on kilpailun tilastoykkönen ja seuraavaksi kovin aika on ukrainalaisella Serhii Kompaniietsillä 56.86 sek. Sara-Elise Ruokosen tämän kauden paras aika 17:59.82 on reilu 40 sek parempi kuin espanjalaisen Maite Rios Campoyn.


Kävimme tapaamassa urheilijota Eläintarhan kentällä kilpailuissa torstai-iltana. 

Santeri kertoi, että on juossut kesän kovimmat treenit nyt Kalevan kisojen jälkeen elokuun alussa.

-Juostiin kahdesta satasta viiteen sataan metriin treenejä niin kovaa, että sai halailla kenttää vetojen jälkeen, Santeri lisää. 

Nilkkojen kanssa on ollut silloin tällöin vaivaa, samoin pohkeen kramppien ja takareiden kireyden kanssa, mutta eivät ole estäneet harjoittelua. Koko kesän tehdyt huoltavat treenit ja lihashuoltorutiinit ovat tuottaneet tulosta ja hyödyt näkyvät. Paikat pysyvät ehjänä ja pystyy myös treenaamaan kovaa.

– Ennen jokaista juoksutreeniä teen sellainen reilun vartin lämmittelyrutiinin, jotta saadaan nilkat lämmiteltyä ja aktiiviseksi. Siinä on kaikenlaisia kävelyitä jalan eri osilla etu- ja takaperin, eri askelluksilla ja paljon muuta jalkajumppaa, Kuopion Urheiluakatemiaan kuuluva juoksija kuvailee. 

Santeri Tanner kertoo, että päätti jättää eilen illalla kilpailuillan kesken, kun tunsi kropan väsyneeksi ja reidessä oli tuntemuksia tiistain kisan jälkeen. Hänellä on silti täysi luotto siihen, että ehtii palautua kauden pääkilpailuun, eli ensi viikon EM-kisojen startteihin. 

-Nyt Suomessa lauantaina todennäköisesti juoksen vielä kevyen aitatreenin (aitarytmit ja askelmerkit kohdalleen), mutta pääosin keskityn lepoon ja huoltavaan, kevyeen harjoitteluun. 

Tavoite on, että aika tulee olemaan Puolassa kovempi kuin mitä se on kertaakaan aikaisemmin ollut, Santeri uskaltaa kertoa. 

-Tulevan tiistain 100 metrin EM-kilpailu on valmistava jalkojen avausveto päämatkoille torstaille. Se toimii myös hyvänä lähtöharjoituksena, kun en juokse valoilla lähtemistä muutoin kisakaudella. 200 metrillä on todella kova taso tänä vuonna, mutta kuka vain voi päästä 22sekunnin molemmin puolin juoksijoista päivän kunnon mukaan finaaliin selkeän tilastokärjen kanssa. 400m aidoissa tämä on minulle uusi tilanne, että olen tilastoajan mukaan voittajasuosikki. Täytyy muistaa, että tilastoajat eivät kerro välttämättä totuutta. En halua asettaa itselleni liikaa paineita. Tiedän, että kaikessa onnistumalla voin voittaa kultaa, mutta en aseta itseäni voittajasuosikiksi. Meitä on tasainen nippu siellä kilpailussa, Santeri Tanner analysoi ensi viikon starttejaan ja tavoitteitaan kokonaisuudessaan. 

Kumpikin maajoukkueen urheilijoista juoksee Suomessa paljon kilpailuja. Suomessa juoksun startti on äänireagoinnilla, kun taas kuurojen kilpailuissa startti on valoon reagoimalla. Santeri käyttää kuulolaitetta pikajuoksussa Suomen kisoissa valtaosassa kisoja, koska pikajuoksun startti on niin herkkä. Kestävyysjuoksija Sara-Elise juoksee Suomessakin kilpailut ilman kuulolaitetta. 800 metrillä tai 1500 metrin kilpailuissa Saralla saattaa olla joskus implantti käytössä, mutta ei pidemmillä matkoilla. 

Sara-Elisellä on ollut viime kesän huikean Brasialian Deaflympicsin menestyksen jälkeen hieman terveydellistä ongelmaa ja hän on joutunut kuntouttamaan jalkaa. Hän toivookin, että saisi jatkuvuutta treeniin ilman pidempiä taukoja. Sara myös vaihtoi viime syksynä takaisin entiselle valmentajalleen, Elina Lietzenille. 


-Nilkkaan tuli lähes luksaatiovamma, jännepidäkkeen repeämä, talvella liikunnan yliopisto-opintojen parissa luistelussa, mutta oli minulla viimekin kesänä vammoja, Sara tarkentaa. 

-Nyt olen juossut noin 60 kilometriä viikossa, mutta pari vuotta aikaisemmin juoksin jopa 90 kilometriä viikossa treeniä, hän lisää. 

Jyväskylän Urheiluakatemiaan kuuluva Sara-Elise on käynyt säännöllisesti KIHUn* fyssareilla, jossa on katsottu pohkeiden voimaliikkeitä ja kuntoutuksen ajan juostu AlterG:llä, joka on painokevennetty juoksumatto. 

Tavoitteista kysyttäessä Sara-Elise vastaa, että hänellä on hieman epävarmat fiilikset. Vaikka on tilastoajat, niin koskaan ei voi tietää onko se kuinka lähellä kilpailijoiden sen hetken suoritustasoa.  

-Moni varmasti odottaa, että lähden vetämään alusta. Täytyy nyt miettiä kuinka minun kannattaa siellä taktisesti juosta. Kotimaan kisassa lähden aina hakemaan itselleni mahdollisimman parasta tulosta, mutta nyt siellä arvokisoissa tärkeintä on juosta mahdollisimman hyvä sijoitus. Toki haluan aina juosta parhaan mahdollisen tuloksen, Sara-Elise analysoi. 

Santeri Tanner lisää vielä haastattelun loppuun, että suurin unelma hänellä olisi saada tulevaisuudessa Suomen kuurojen maajoukkueena viestijoukkue arvokisoihin, joten hän toivookin, että mahdollisimman moni nuori innostuisi yleisurheilusta ja juoksusta lajinaan. 

 

Kumpikin urheilija on edustanut maatamme lukuisissa kuurojen arvokisoissa.

Santeri Tanner:
Deaflympics (2017 Samsun, 2022 Caxias Do Sul)
Kuurojen MM-kilpailut (2019 Tallinna, 2021 Lublin) 
Kuurojen EM-kilpailut (Torun 2016, Gomel 2018, Bochum 2019)
Kuurojen U23 EM-kilpailut (2016 Karlsruhe).

Sara-Elise Ruokonen:
Deaflympics (2022 Caxias Do Sul)
Kuurojen MM-kilpailut (2019 Tallinna) 
Kuurojen EM-kilpailut (Bochum 2019)
Kuurojen U23 EM-kilpailut (2016 Karlsruhe)
Kuurojen EM-maastojuoksut (2018 Bydgozcz)

 

*Huippu-urheilun instituutti Kihu on Jyväskylässä sijaitseva Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimus- ja kehittämissäätiön ylläpitämä huippu-urheilun monitieteinen palveluorganisaatio, joka edistää suomalaista kilpa- ja huippu-urheilun soveltavaa tutkimusta ja parantaa sen hyväksikäyttöä käytännön valmennuksessa.