Suomen delegaatio osallistui viime viikolla (17.-23.11.) Chef De Mission – seminaariin Tokiossa. Delegaationa olivat edustamassa Suomen Kuurojen Urheiluliiton toiminnanjohtaja Sini Savolainen sekä urheilukoordinaattori Heli Romu. Matkan tarkoituksena oli hankkia mahdollisimman paljon tietoa tuleviin Tokion Deaflympicseihin sekä käytännön järjestelyihin liittyen. Matkan osalta tehtiin myös yhteistyötä muiden maiden kanssa keskustellen ja välittäen tietoa sekä materiaalia.
Kilpailut näkyivät jo heti Tokion Hanedan lentokentälle saavuttua julisteiden ja viittomakielisten videoiden kautta. Viittomakielisyys ja kuurojen arvokilpailut huomioitiin hienosti katukuvassa, vaikka kilpailuihin on vielä vuosi aikaa.
Japanilaiset järjestävät näitä kuurojen urheilun korkeimpia arvokilpailuja huolella. Vuosi ennakkoon kilpailujärjestäjillä on jo paljon asioita valmisteltuna niin kirjallisena kilpailumateriaalina kuin tietoa suorituspaikkojen sekä hotellien osalta. Järjestettiinhän Tokiossa Olympialaiset ja Paralympialaisetkin lopulta vuonna 2021. (Ensin korona siirsi kilpailuita vuodella eteepäin alkuperäisestä 2020 vuodesta.)
Mutta paljon on vielä kesken ja muun muuassa kilpailupaikkoja tullaan perusparantamaan ja käytännönjärjestelyjä fasilitoimaan vielä vuoden aikana paljon. Kilpailutekniset asiat tarkentuvat eri lajeissa myös tämän talven aikana.
Viikko koostui pitkistä seminaareista, keskusteluista ja bussilla ajelusta sekä kävelystä urheilun suorituspaikkoihin tutustuen. Katsastusmatkan avajaisillallisella nautittiin upeista japanilaisista tanssiesityksistä ja paljastettiin kisojen mitali. Mitalin ulkoasun valintaan osallistui yli 40 000 ihmistä (kolmesta eri vaihtoehdosta). Mitalin design heijastaa vahvasti Japanin kulttuuria ja perinteitä, ja sen paino on noin 400 grammaa.
Liiton urheilukoordinaattori, Heli Romu, on seurannut Deaflympics-kisoja jo 1990-luvulta lähtien ja näkee tulevissa kisoissa mahdollisuuden yhdistää korkeatasoinen urheilu ja kulttuurielämys. Hän uskoo, että Tokion Deaflympicsit tulevat olemaan yhdet upeimmista ja parhaiten järjestetyistä kilpailuista, joita on koskaan nähty. Tokio tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän perinteitä ja huipputeknologiaa, mikä tekee tapahtumasta unohtumattoman kokemuksen niin urheilijoille kuin katsojille ympäri maailman. Näiltä kisoilta on lupa odottaa jotain todella erityistä!
Jalkapallo, pyöräily ja suunnistus kaukana metropolialueelta
Tokion keskustan läheisyydessä järjestetään kaikki muut kesälajien Deaflympisien kilpailut, paitsi pyöräilyn lajit ovat parin tunnin ajomatkan päässä Tokiosta etelään Shizuokassa Japan Cycle Sport Centerissä, samoin jalkapallo-ottelut ovat kaukana, muutaman tunnin ajomatkan päässä pohjoiseen Hiroshimassa. Suunnistuksen osalta sprintit ovat lähellä Tokion keskustaa puistossa, mutta metsämaastoa haetaan pidemmille matkoille etelässä sijaitsevalta Izu Oshima-saarelta, jonne matkustetaan veneellä. Siksi näiden kolmen lajin urheilijoiden majoitukset ovat lajien valmistautumisen ja kisapäivien ajan suorituspaikkojen lähellä, kaukana Tokiosta keskustasta. Tokion metropolialueella asuu n. 37 milj. ihmistä.
Tokion metropolialueen välimatkat ovat pitkiä suorituspaikkojen ja hotellien välillä. Kilpailuiden pääkeskus National Olympic Memorial Youth Center (NYC) sijaitsee Shibuyan ja Shinjukun välimaastossa keskustasta luoteeseen. Lajien suorituspaikat ja hotellit metropolialueella sijaitsevat tästä puolentoista tunnin ajomatkan säteellä ja eri säteille tullaan järjestämään kuljetushubeja.
Kilpailut paikallista kulttuuria ymmärtäen ja kunnioittaen
Paikallisen kulttuurin mukaisesti on useita asioita, joita sinne matkustavien on tärkeää huomioida. Paikalliset ovat erittäin kohteliaita ja avuliaita ja vastavuoroisuus on tärkeää. On myös tärkeää kunnioittaa heidän toiveitaan siisteydestä, kengättömyydestä sisätiloissa, aikataulussa pysymisestä ja kohteliaisuudesta.
Kansallinen toiminta ja järjestelmät tukevat myös kansainvälisen tason kehittymistä
Viikon lopulla Suomen Kuurojen Urheiluliiton edustajat tapasivat myös Kansainvälisen Kuurojen Urheilukomitean (ICSD, International Committee of Sports for the Deaf) puheenjohtajan Adam Kosa ja varapuheenjohtajan Yataka Osugin yhdessä keskustellen. Keskustelu oli vuorovaikutuksellinen ja tärkeä.
Suomen delegaatio toi kansainväliselle kattojärjestölleen, ICSD:lle, esille Suomen tavoitteet ja tulevaisuuden suunnitelmat, joita myös ICSD:n omat tavoitteet tukevat. ICSD korostaa arvokilpailujen huippu-urheilullista kehitystä ja laadun nostoa. Kansainvälinen kilpailujärjestelmä tulee lähivuosina rakentamaan selkeän karsintajärjestelmän ja kriteerivaatimukset kilpailuihin, jotta kilpailuiden urheilullinen taso tulee olemaan yhä kovempi.
Lisäksi ICSD toi seminaarissa esille tavoitteen, että tulevaisuudessa naisten ja miesten välinen tasa-arvo näkyisi kilpailuissa. Tämä näkyi jo tänä vuonna Pariisin Olympialaisissa, kun naisia ja miehiä oli yhtä paljon kilpailijoina. Tokiossa tämä ei vielä toteudu, mutta monet maat, kuten Suomikin, suunnittelee toimenpiteitä naisurheilun edistämiseksi ja kehittämiseksi.
SKUL:n toiminnanjohtaja, Sini Savolainen, kertoi myös Suomessa tehtävästä erinomaisesta yhteistyöstä eri organisaatioiden kesken. Suomessa toteutetaan ja noudatetaan laadukasta vastuullisuusohjelmistoa, jonka toteutumista seurataan valtion tasolta lähtien ja ministeriön myöntämät avustukset ovat osin riippuvaisia toimenpiteiden ja tavoitteiden saavuttamisen osalta. Suomi kertoi myös Reilun kilpailun ohjelmastaan, erinomaisesta antidopingtyöstä ja kilpailumanipulaation torjunnasta yhdessä Suomen Urheilun Eettisen Keskuksen, SUEK:n, kanssa.
Maiden ja eri organisaatioiden välinen tiedonjako ja yhteistyö tavoitteiden saavuttamiseksi, yhteiset prosessit ja huippu-urheilullisuuden korostaminen tulee nostamaan kuurojen urheilun arvostusta myös Olympialaisten ja Paralympialaisten rinnalla samaan Olympiaperheeseen kuuluen.
Tervetuloa seuraamaan meidän matkaamme kohti kesälajien Olympialaisia, jotka järjestetään 15.-26.11.2025 Tokiossa, Japanissa!
Tokio 2025 Deaflympics nettisivut: https://www.deaflympics2025.com/en/