Erkki Paavola in memoriam

Yksi kuurojen suunnistuksen kirkkaimmista tähdistä sammui, kun Erkki Paavola siirtyi ajasta ikuisuuteen kuurojen palvelukeskus Åvikissa Hyvinkäällä 1.8.2023. Hän syntyi Askolassa, Porvoon kupeessa 18.5.1941.

Mikkelissä ja Jyväskylässä vuosina 1948–1956 koulunsa käynyt Erkki työskenteli koulun jälkeen jonkin aikaa Lauttasaaressa puusepänliikkeessä sekä Porvoossa hautakiviveistämöllä ja kenkätehtaassa. Vuonna 1962 Erkki saapui Hämeenlinnan
työkeskus Sampolaan opiskelemaan oppisopimuksella kirjansitojaksi. Sampolaan hän jäi eläkepäiviinsä saakka 2006. Erkki viihtyi hyvin viittomakielisessä
työympäristössä ja oli pidetty, tunnollinen ja ahkera työtoveri.

Muutto Hämeenlinnaan teki Erkistä kuurojen urheilutähden. 21-vuotias nuorukainen päätyi Sampolassa kuurojen suunnistuskeisari Jarmo Narmalan vaikutuspiiriin. Taitava
kykyjenetsijä Narmala näki heti, että pojalla oli lahjoja suunnistukseen. Eikä aikaakaan, kun mitaleja, pokaaleja ja suomenmestaruuksia rupesi ropisemaan.
Ja kuinka niitä kertyikään! Erkki kohosi Hämeenlinnan kuurojen urheiluseura Hälin kirkkaimmaksi suunnistustähdeksi. Lahjakkuus, intohimo ja luja harjoittelu muodostivat menestykselle niin rautaisen pohjan, ettei kukaan muu kuuro yltänyt Erkin tasolle. Hän treenasi ja kilpaili ainoana hämeenlinnalaiskuurona myös kuulevien puolella Hämeenlinnan Tarmossa ja myöhemmin Hämeenlinnan Suunnistajissa, osallistuen Jukolan viestiinkin. Erkin ura suunnistuksen parissa ylettyi neljälle vuosikymmenelle.

Erkki Paavola tunnettiin sosiaalisena ja velmuna huumorimiehenä, joka tuli kaikkien kanssa toimeen. Hän ei arkaillut kuulevienkaan kanssa, vaan keskusteli reippaasti
kynän ja paperin avulla. Erkin luonteesta kertoo myös seuraava tarina: Vuonna 1966 Seinäjoen kuurot järjestivät pikkujoulujuhlan, johon Erkkikin osallistui. Ohjelmassa oli leikkimielinen näytelmäkilpailu, jossa osallistujille annettiin tehtäväksi tehdä vaikutus tyttöystävän vanhempiin. Hämeenlinnasta asti tullut hurmuri-Erkki voitti kilpailun. Kuurojen lehdessä tuumattiin: ”Hänestä varmaankin monet tyttöjen vanhemmat saavat myönteisen ensivaikutelman.”

Jukolan viestit vuonna 1987 Hollolassa

Ennen pitkää sydämen valituksi tuli kihniöläisneito Tuula Törmä, jonka kanssa Erkki asteli avioon vuonna 1969. Kuurolle pariskunnalle syntyi tytär Virve 1972 ja poika Tommi 1976. Isänä Erkki oli hauska, empaattinen ja opettavainen, perheensä tuki ja turva.

Erkki Paavola saatettiin matkalle kohti viimeistä rastia Hämeenlinnassa 26. elokuuta.
Häntä jäävät kaipaamaan lapset ja lapsenlapset sekä koko kuurojen yhteisö

Muistoja Erkki Paavolasta ovat kertoneet Salla Fagerströmille hänen lapsensa Virve ja Tommi, sekä ystävä ja työtoveri Juhani Syvänen. Juhania haastatteli Juuso Toivonen. Kirjoittaja kiittää muistoista myös Jussi Rinta-Hoiskaa ja Marika Mostovaa.

 

Suunnistajat info-tilaisuudessa Markkulantiellä (Hämeenlinnan kuurojen yhdistyksen tiloissa) ennen suunnistuskilpailuja vuonna 1977. Erkki löytyy kuvan taka-alalta, paidan logossa komeilee numero 85. Juhani Syvänen on kuvan kulmassa vasemmalla.