Muistoissamme Arvo Hämäläinen

Arvo Hämäläinen (1930-2022) on poistunut keskuudestamme. Hän oli kuollessaan 92-vuotias. 

Jyväskylän kuurojen urheiluseura Jalo muistaa häntä pitkäaikaisena puheenjohtajana ja monipuolisena urheilijana. Yksi hänen tärkeimmistä saavutuksistaan urheilu-uransa aikana oli pronssimitali keihäänheitosta vuoden 1953 kesämaailmankisoissa (nyk. Kesä-Deaflympics).

– Hän oli silloin ainoa kuuro Suomessa, joka harrasti mäkihyppyä. Erikoista siinä oli se, että kilpakaverit auttoivat häntä kuuntelemalla tuuliolosuhteita ja kertoivat, milloin oli hyvä aika hypätä. Mäkihyppysuksensa Arvo sai sodassa kaatuneen Niilo Toppilan isältä, joilla Arvo sittemmin hyppäsi huipputuloksia, muistelee Jalon seura-aktiivi Esa Toom

Kaksi vanhempaa veljeä, jotka olivat itsekin kuuroja, olivat tärkeitä roolimalleja Arvolle. Toinen heistä, 10 vuotta vanhempi Lauri, harrasti itsekin keihäänheittoa. 

– Arvo oli tarinaseppä, joka kertoi elävästi ja yksityiskohtaisesti muista suomalaisista kuuroista, jotka olivat hänen aikanaan menestyneet kuurojen kesä- ja talvimaailmankisoissa. Hänellä täytyi olla valokuvamuisti. Lisäksi urheilu oli Arvolle niin rakas, että hän kuljetti vapaa-aikanaan Jyväskylän kuulovikaisten koulun (nyk. Valteri-koulu Onerva) oppilaita kuurojen kotimaan kisoihin. Kisoissa ollessaan hän kannusti nuoria hyviin tuloksiin, lisää Toom. 

Kiitos Arvo arvokkaasta työstäsi Suomen kuurojen urheilun eteen. 

Suomen Kuurojen Urheiluliitto ja Jyväskylän kuurojen urheiluseura Jalo 

Tämä teksti pohjautuu Petri Pöyhösen kirjoitukseen Esa Toomin kertomuksen pohjalta. Outi Ahonen on myös kommentoinut tekstiä.

Kuva: Jalon albumi