Naisten oikeudet esillä EDSO:n kongressissa

Kolme uutta lajia EDSO:n lajiohjelmaan

EDSO:n kongressi järjestettiin Belgian Mechelenissä 26.-28.10.2022. Kongressissa hyväksyttiin edellisvuosien (2020 & 2021) toimintakertomukset ja tilinpäätökset. Albania ja Montenegro liittyi kongressin myönteisen päätöksen myötä EDSO:n virallisiksi jäseniksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki Euroopan maat ovat nyt mukana EDSO:n toiminnassa. 

Golf, padel ja triathlon hyväksyttiin uusimpina lajeina EDSO:n lajiohjelmaan. Ehdotus kalastuksesta hylättiin. Tällä hetkellä EDSO:n lajiohjelmassa on yhteensä 33 lajia. Kävimme myös arvokisoja koskevan tapahtumakalenterin läpi vuosien 2022-2026 osalta. 

Kongressissa äänestettiin myös uuden hallituksen kokoonpanosta. Kaksi paikkaa jätettiin vapaaksi naisedustajia varten. Heille tarkoitettu hakukierros avataan lähiaikoina. 

  • Puheenjohtaja Iosif Strakakis, Kreikka (34)
  • Pääsihteeri Anton Petric, Slovenia (46)
  • Varapuheenjohtaja Gergely Tapolczai, Unkari (26)
  • Rahastonhoitaja Wim Heemskekle, Hollanti (37)
  • Jäsen Norbert Helsen, Saksa (37)
  • Jäsen Antonio de la Rosa, Espanja (30)
  • 2 paikkaa vapaana naisedustajia varten 
 
EDSO:n hallitus

No women, no future

Paikan päällä käytiin paljon keskustelua sukupuolten tasa-arvosta kuurojen urheilussa. Kuurojen urheilumaailma on edelleen miesvaltainen ja homogeeninen, varsinkin päättäjien piireissä. Konkreettinen todiste tästä on esimerkiksi EDSO:n hallitus. Homogeenisyys näkyi myös ehdokasasettelussa, sillä kaikki olivat valkoisia, keski-ikäisiä miehiä.

Tasa-arvoa edistääkseen Suomi teki ehdotuksen kongressille, että ottaisivat Suomen ja Norjan naisehdokkaat viime tipassa mukaan ehdokasasetteluun. Säännöissä on määritelty neljän kuukauden aikaraja ja poikkeusluvan myöntämiseen vaadittiin 2/3 ääntä. Suurin osa kongressista äänesti valitettavasti vastaan, joten emme saaneet naisia mukaan ehdokasasetteluun. Nuorten urheilufoorumin edustajat järjestivät mielenosoituksen, jonka ydinviestinä oli ”no women, no future”.

Mielenosoituksen ja yleisöstä tulevan painostuksen myötä kongressi päätti pitää kaksi hallituspaikkaa vapaana naisedustajia varten. Olemme tästä iloisia, mutta haluamme korostaa, että urheilu kuuluu kaikille. Muillekin kuin naisille ja miehille. Seisomme tasa-arvon puolesta ja teemme parhaamme, jotta kaikilla olisi tasavertaiset mahdollisuudet ja turvalliset olosuhteet urheilla sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, etniseen alkuperään, uskontoon ja muuhun henkilöä koskeviin ominaisuuksiin katsomatta. 

Euroopan nuorten urheilufoorumissa pohdittiin kuurojen urheilun tulevaisuutta

Euroopan nuorten urheilufoorumi järjestettiin ensimmäistä kertaa ja paikalle kerääntyi nuoria edustajia 11 eri maasta. Edustajien kirjo oli monenlainen. Oli urheilijoita, kuurojen urheiluliiton hallituksen jäseniä ja liiton työntekijöitä.

Tämä tapahtuma antoi nuorille ainutlaatuisen mahdollisuuden verkostoitua ja pohtia kuurojen urheilun tulevaisuutta. Keskustelu pyöri muun muassa vaikuttamistyötä, sosiaalista mediaa ja vanhojen rakenteiden murtamista koskevien teemojen ympärillä. Kaiken kaikkiaan nuorten urheilufoorumi oli hyvin antoisa.

– Tämä ei saa jäädä viimeiseksi kerraksi, toteaa liiton varapuheenjohtaja Christer Fagerström.