Wienin kongressi taputeltu – ICSD:n tulevaisuudenkuvat selvillä

Wienin kongressi on nyt viety päätökseen. Viimeisen päivän asialistalla olivat muun muassa tulevat kilpailut, uuden hallituksen valinta sekä ICSD:n ja kansainvälisen olympiakomitean välinen yhteistyö. Mitä kansainväliseen olympiakomiteaan tulee, yhteisymmärryspohja laaditaan parhaillaan yhteistyössä KOK:n kanssa. Uuden hallituksen myötä MOU:n eli yhteisymmärryspohjan loppuunsaattaminen siirtyy nyt luonnollisesti heidän hoidettavakseen. 

Kongressissa lyötiin lukkoon kesä-Deaflympicsit. Kesä-Deaflympicsit järjestetään Japanin Tokiossa 15.-26.11.2025. Japanin isännyydestä äänestettiin yksimielisesti. Kongressissa edustajat pääsivät tutustumaan kesä-Deaflympicsien 2025 visioon sekä eri lajien kilpailupaikkoihin. – Odotamme Japanilta hyviä organisointitaitoja ja korkeatasoisia kilpailuja. Samalle vuodelle osuu Deaflympicsien satavuotisjuhlavuosi, kertoo liiton puheenjohtaja Jari Malkamäki

Talvi-Deaflympicsien osalta tilanne on edelleen auki puoltolausuntojen puuttumisen vuoksi. Kilpailut on tarkoitus järjestää Itävallan Innsbruckissa vuoden 2024 tammikuussa. Innsbruckissa järjestettiin myös historian ensimmäiset talvi-Deaflympicsit. Uudelle hallitukselle on annettu valtuudet hyväksyä talvi-Deaflympicsien isäntämaa. 

Deaflympicsien lajiohjelmaan on tulossa uusia muutoksia. Vuoden 2029 kesä-Deaflympicseissa kilpaillaan purjehduksessa ja shakissa. Purjehdus on kokonaan uusi laji ja shakki puolestaan siirretään talvi-Deaflympicseista. Keskustelua käytiin myös Deaflympicseja edeltävistä karsinnoista ja ranking-järjestelmistä. Tällä tavalla saadaan kilpailijat karsittua ja kilpailun taso säilytettyä korkeana.  

Kongressissa käytiin myös läpi muut tulevat kilpailut ja Deaflympicsit. Korean kuurojen urheiluliitto ilmaisi halukkuutensa järjestää 2027 talvi-Deaflympicseja. Vuoden 2029 kesä-Deaflympicsien isäntämaaksi tarjoutuivat Kreikka (Ateena) ja Espanja (Barcelona). Tuleville vuosille on kaavailtu myös nuorten kisoja. Seuraavat nuorten kisat on tarkoitus järjestää Brasilian Sao Paulossa 10.1.-22.1.2024 ja vuonna 2027 olisi Taiwanin vuoro järjestää kisoja. 

Tänään ohjelmassa oli myös hallituksen jäsenten vaalit. Täytettäviä paikkoja oli kaiken kaikkiaan seitsemän. ICSD:n hallitukseen valittiin uusi puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja neljä jäsentä. Toista varapuheenjohtajaa (Youth Sport) ei valittu, joten paikka on edelleen vapaana. – Äänestys oli pitkä. Olemme kuitenkin tyytyväisiä lopputulokseen. Toivomme uuden hallituksen vievän urheilukomitean toimintaa eteenpäin, tuumii Malkamäki.

Yksityiskohtaisimpiin päiväraportteihin pääset käsiksi videoidemme kautta. 

ICSD:n hallitus 2022-2024

  • Adam Kosa, Unkari, puheenjohtaja
  • Yutaka Osugi, Japani, varapuheenjohtaja (World Sports)
  • Polivanchuk Alexandra, Ruotsi, hallituksen jäsen
  • Pier Alexandro Samueli, Italia, hallituksen jäsen
  • Mark Kusiak, Kanada, hallituksen jäsen
  • Janiec Jarosław, Puola, hallituksen jäsen