Yhteistyön voimaa Pohjoismaiden ja Baltian maiden välissä!

Pohjoismaiden ja Baltian maiden kuurojen urheiluliittojen edustajat

Joka toinen vuosi järjestetään Pohjoismaiden ja Baltian maiden kuurojen urheilujärjestön yhteistyökokous, tänä vuonna Latvian kuurojen urheiluliitto isännöi tätä kokousta Riiassa 8-10.9. Suomen edustajat olivat Jari Malkamäki ja Laura Mecklin. Pohjoismaiden ja Baltian maiden kuurojen urheilujärjestö NBDSF on yksi maailman vanhimmista kuurojen urheiluliitoista. Järjestö perustettiin vuonna 1912. Suomen Kuurojen Urheiluliitto SKUL perustettiin vasta jälkeenpäin vuonna 1920. Baltian maat liittyivät NBDSF:n jäseniksi vuonna 1997.

Latviassa Riiassa kokouksessa Tanskan kuurojen urheiluliiton puheenjohtaja Michael Weber Steenberg luopui puheenjohtajuudestaan 4 vuotiskauden jälkeen. Seuraavaksi nelivuotiskaudeksi valittiin Ruotsin kuurojen urheiluliiton puheenjohtaja Alexandra Polivanchuk. Puheenjohtajuus myönnetään vuoroperiaatteessa jokaisen jäsenmaiden osalta.

Kokouksessa päätettiin myös Pohjoismaiden ja Baltian maiden mestaruuskilpailuista tuleville vuosille. Koronapandemian aikana kansainvälinen kilpailukalenteri meni sekaisin, joten päätettiin antaa valtuudet puheenjohtajamaalle järjestää kilpailukalenteria kuntoon sopivaan väliin kansainvälisten arvokisojen osalta. Frisbeegolfin osalta Tanska järjestää ensi vuonna mestaruuskilpailut, vuonna 2026 Latvia ja Suomen vuoro isännöidä vuonna 2028. Muiden lajien osalta noudatetaan 4 vuoden periodia koska muilla lajeilla on myös EM-, MM- ja Deaflympicskisat kansainvälisessä kilpailukalenterissa.

Kokouksessa käsiteltiin myös jokaisten maiden tilanteita koronapandemian jälkeen. Toiminta-avustuksia leikattiin jopa 50 % muutamien jäsenmaiden osalta. Suomen osalta tilanne ei ole niin paha verrattuina muihin maihin, meidän turvaksi meidän toiminta on niin laajalla pohjalla, kuten nuorisotyö, liikunta. Muilla mailla fokukset ovat ainoastaan urheilussa, joten kansainvälisten kilpailujen puuttuessa toiminta-avustuksiin tuli leikkauksia.

Lisäksi sovittiin myös mestaruuskilpailujen sääntöjen päivityksistä lajeittain, tähän Ruotsi lupasi järjestää workshopia jäsenmaiden kesken sopivana ajankohtana myöhemmin. Kokouksessa keskusteltiin myös kansainvälisten järjestöjen tilanteista, jäsenmaat kiinnittivät huomioita erityisesti naisten asemaan kuurojen urheilussa. Oli ilahduttavaa nähdä että tällä kerralla naiset olivat enemmistönä tässä kokouksessa, ja nuoria otettiin hyvin mukaan jäsenmaiden edustajiin, Seuraava Pohjoismaiden ja Baltian maiden urheilujärjestön kokous järjestetään kahden vuoden päässä Ruotsissa.

Alexandra Polivanchuk ja Michael Weber Steenberg
Jari Malkamäki ja Laura Mecklin