Jimmy keskittyy peliin

Futsalin maajoukkuepelaaja Jimmy Raninen: ”tukien avulla omavastuuosuudet ovat jääneet siedettäviksi”

Vantaalla asuva Jimmy Raninen, 35, on pelannut jalkapalloa 10-vuotiaasta saakka ja aikuisiällä lajeihin tuli mukaan myös futsal eli salifutis. Kirkkaimpia saavutuksia ovatkin useat kuurojen Suomen mestaruudet juuri futsalissa.

– Futsalissa olen ollut mukana kuurojen maajoukkueen (Mambat) kanssa kaksissa EM-kisoissa ja nyt marraskuussa on vuorossa Israelissa jälleen karsinnat vuoden 2022 EM-kisoihin, kertoo Raninen.

SKUL on mahdollistanut Raniselle futsalissa ammattimaista valmennusta sekä huippuolosuhteet treenaamiseen. Liiton toiminnassa mukana hän on ollut jo vuodesta 2003 saakka.

Tukien avulla omavastuuosuuksia saadaan alemmaksi tai jopa kokonaan katetuiksi

 Tähän päivään asti urheilijat ja lajiosastot ovat itse etsineet tukia kattamaan maajoukkuekilpailuissa edellytettävät omavastuuosuudet. SKUL:n toiminnan ja tukien avulla urheilijoiden omavastuuosuuksia saadaan pienemmiksi tai jopa kokonaan katetuiksi.

–SKUL:n toiminta on mahdollistanut itseni lisäksi monelle kuurolle urheilijalle mahdollisuuden urheilla ammattimaisemmin sekä päästä mittelemään kyvyistään kansainvälisissä ympyröissä. Maaottelutapahtumiin olemme saaneet tukea niin, että omavastuuosuudet ovat jääneet siedettäviksi ja osallistuminen on ollut ylipäätään mahdollista, kiittelee Raninen.

Raninen toivookin liiton pariin toiminnan uusien tukijoiden lisäksi myös lisää urheilijoita sekä yleisesti tietoisuuden leviämistä kuurojen urheilijoiden monitahoisuudesta niin urheilulajien kuin kuulorajoituksien suhteen.

–Olen huomannut, että määritelmä ”kuurosta urheilijasta” on ollut monelle kovin epäselvä nimenoman kuulorajan suhteen. Meitä on tälläkin hetkellä mukana toiminnassa iso kirjo aina huonokuuloisista ihan täysin viittomakielisiin urheilijoihin. Toimintaan kohdistetut lahjoitukset hyödyttävät siis laajempaa joukkoa, kuin mitä osataan ehkä heti ajatellakaan!

Kuuloliiton mukaan huonokuuloisten määrä on kasvussa ikähaitarin molemmista päistä. Tuoreiden tutkimusten mukaan myös nuorten huonokuuloisuus on lisääntynyt. Jonkinasteinen kuulon alenema on yli 800 000 suomalaisella. Syntymästään kuuroja on noin 5000 ja myöhemmin kuuroutuneita noin 3000.