Sara-Elise ylittämässä estettä

Kuurojen 3000 metrin estejuoksun maailmanennätyksen haltija Sara-Elise:

”Olen todella iloinen, että minut löydettiin kuurojen urheilun pariin”

22-vuotias Jyväskylässä asuva kestävyysjuoksija Sara-Elise Ruokonen on ollut liiton toiminnassa mukana vuodesta 2016, josta on ollut iso merkitys uran kehityksen ja kertyneen menestyksen mahdollistajana. Sara syntyi kuurona, mutta sai 2-vuotiaana sisäkorvaistutteen, joka ei tee kuulosta ”normaalia”, mutta mahdollistaa toiminnallisen kuulon eli puheen ja ympäristön äänien kuulemisen sujuvuuden arjessa.

Urheilun maailmaan Sara päätyi yleisurheilun kautta jo 10-vuotiaana, jonka myötä juoksusta kehittyi oma päälaji ja sen harjoittelusta vuosien saatossa yhä tavoitteellisempaa. Nousua menestyneeksi juoksijaksi kuulovamma ei ole hidastanut. Nuoresta iästä huolimatta hyviä sijoituksia on kertynyt yleisissä kilpailuissa niin nuorten SM-kisoista kuin Kalevan kisoistakin.

-Päämatkojani juoksussa ovat 3000 metrin esteet ja 5000 metriä. Kuurojen arvokisoista parhaimpia saavutuksiani ovat maailmanmestaruus 3000 metrin matkalla hallissa sekä maastojuoksusta saadut kaksi EM-pronssia. Hallussani on myös kuurojen maailmanennätys 3000 metrin esteissä, listaa Ruokonen saavutuksiaan.

Kuurojen urheiluliitolla ollut iso merkitys matkalla huipulle

SKUL:in toiminta on tärkeää kuuroille ja huonokuuloisille luoden yhteisöllisyyttä ja järjestämällä toimintaa urheilun ja liikunnan parissa lapsista ja nuorista alkaen. Toiminta mahdollistaa lisäksi kuurojen kansainvälistä urheilutoimintaa, jossa Sarakin on matkallaan huipulle ollut jo mukana edustamassa Suomea.

-Olen todella iloinen, että minut löydettiin kuurojen urheilun pariin noin viitisen vuotta sitten, sillä liitolla on ollut iso merkitys urheilijanurallani. Olen päässyt mukaan kuurojen yhteisöön ja saanut paljon tukea ja kannustusta. SKUL:n myötä minulla on ollut esimerkiksi mahdollisuus osallistua kuurojen kansainvälisiin arvokisoihin, ja liiton stipendit ovat puolestaan taanneet niihin vaadittavan tasoista harjoittelua. Arvokisoista saatu kokemus on keskeisessä roolissa kehittymisen kannalta, kertoo Ruokonen.

Sara-Elisen toiveena on, että liiton toiminta tulee jatkumaan vahvana tulevaisuudessakin ja mukaan lähtisi niin uusia urheiluseuroja kuin toiminnan kannalta tärkeitä uusia lahjoittajiakin.

-SKUL on tärkeä yhteisö kuuroille sekä huonokuuloisille urheilun ja liikunnan parissa harrastamista tai kilpailemista haluaville. Urheilu myöskin yhdistää ja siihen voivat kaikki osallistua kuuloasteesta riippumatta. Siksi on tärkeää, että pystymme jatkossakin urheilemaan siinä missä muutkin, joten lahjoittajilla on todella iso merkitys meille, Ruokonen lisää.