Viime viikonloppuna Vierumäellä pidetty Lasten Urheiluleiri 2024 oli ikimuistoinen kokemus lapsille ja heidän perheilleen. Leirille osallistui kuuroja, huonokuuloisia, sisäkorvaistutteen käyttäjiä sekä coda-lapsia (kuurojen vanhempien kuulevia lapsia). Leirillä käytettiin monia kieliä: suomalaista viittomakieltä, puhuttua suomea, ruotsia ja suomenruotsalaista viittomakieltä. Tämä kielten moninaisuus loi leirille elävän ja inklusiivisen ilmapiirin, jossa jokainen osallistuja tunsi itsensä osaksi suurempaa yhteisöä.
Leirin järjestäjänä toimi Suomen Kuurojen Urheiluliitto (SKUL) yhteistyössä Kuurojen Liiton ja LapCi ry:n kanssa. Näiltä järjestöiltä saatiin vertaisohjaajia ja leirille osallistui lapsia eri puolilta Suomea, jotka olivat saaneet tiedon leiristä eri järjestöjen kautta.
Liikkumisen iloa ja yhteisöllisyyttä
Lasten Urheiluleirin tavoitteena oli rohkaista lapsia liikkumaan turvallisessa ympäristössä, jossa he voivat tavata toisiaan ja jakaa samanlaisia kokemuksia ja tarpeita. Leirin monipuolinen ohjelma tarjosi sekä liikunnallisia aktiviteetteja että yhteisöllisiä hetkiä, joissa lapset saivat kokeilla uusia taitoja, kokea onnistumisen iloa ja vahvistaa itseluottamustaan. Ohjelmaa riitti pitkin päivää ja uusia kavereita löytyi kaikille. Erityisesti monille leiriläisille uutena lajina esitelty Kinball– kanadalainen joukkueurheilulaji – vei lapset heti mukaansa ja sai innostuksen todella lentämään.
Leirin suosituimpiin aktiviteetteihin kuuluivat muun muassa uiminen, Kinball, pomppiminen volttiareenalla, temppuilu telineissä sekä haasteellinen ninjarata. Leiri huipentui perinteisiin leiriolympialaisiin, joissa lasten taitoja testattiin ja voittajat ratkesivat tiukasti pienillä piste-eroilla. Leiriläiset nauttivat erityisesti yhteisöllisistä hetkistä, ja tapahtuma oli täynnä iloa ja vauhtia.
Leirin liikuntakoordinaattori, Nelli-Sofia Tarvajärvi, oli erittäin innoissaan leirin ilmapiiristä.
– Leiri oli upea kokemus! Lasten onnistumisiloa ja yhteisöllisyyttä oli hienoa nähdä. Tällainen leiri, joka yhdistää urheilun ja vertaistuen, on todella tärkeä. Se vahvisti entisestään käsitystä siitä, kuinka tärkeää on tarjota lapsille oma urheiluleiri, jossa he voivat olla omia itsejään ja nauttia liikunnasta ilman pelkoa ulkopuolelle jäämisestä”, Tarvajärvi kertoo.
Yhteisöllisyyden ja vertaistuen voima
Leirin aikana erityisesti yhteisöllisyyden ja vertaistuen merkitys nousi keskiöön. Lapset pääsivät vahvistamaan yhteyksiään toisiin, jotka elävät samanlaisten kokemusten parissa kuulovammaisuuden tai kuulevien vanhempien arjessa. Tämä yhteisöllisyys ei ole vain tärkeää lapsille itselleen, vaan se luo myös perheille mahdollisuuden jakaa kokemuksia ja löytää tukea toistensa kokemuksista.
Vertaistoiminnan mahdollistaminen – Tarvitsemme tukea!
Leirin kaltainen toiminta on mahdollista vain lahjoitusten ja yhteisön tuen avulla. Suomen Kuurojen Urheiluliitolla on Operaatio 100 -kampanja, jonka tavoitteena on kerätä varoja, jotta vastaavanlaisia leirejä ja liikuntamahdollisuuksia voidaan tarjota myös tulevaisuudessa.
– Vertaistoiminnan vaikutus ulottuu laajalle: se tukee paitsi lapsia myös heidän perheitään ja luo yhteisöllisyyttä. Lahjoitukset ovat avain siihen, että voimme tarjota liikunnallista vertaistoimintaa kaikille lapsille ja nuorille, heidän lähtökohdistaan riippumatta, Nelli-Sofia Tarvajärvi kertoo.
Pienikin apu on tärkeä
Lasten Urheiluleiri on erinomainen esimerkki siitä, kuinka liikunta, yhteisöllisyys ja vertaistuki voivat yhdistyä luoden ikimuistoisia kokemuksia. Tällaiset kokemukset ovat erityisen tärkeitä kuulovammaisille lapsille ja heidän perheilleen. Jotta pystymme jatkossakin järjestämään vastaavia liikuntatapahtumia, tarvitsemme tukijoita – lahjoituksesi voi olla avain näiden tärkeiden kokemusten jatkumiseen. Yhdessä voimme rakentaa esteettömän ja osallistavan liikuntayhteisön kaikille.
Lisätietoa Operaatio100
Yksityislahjoittajat voivat olla tukemassa kampanjan tavoitetta lahjoittamalla kertalahjoituksena MobilePaylla numeroon 83000.
(Lupanumero RA/2020/1003)