Liitto

Maassamme on n. 500 000 kuulovammaista, joista kuuroja n. 5 000.

SKUL toimii valtakunnallisesti opetusministeriön vuosittain myöntämän toiminta-avustuksen tukemana. Varsinaisia jäseniä SKUL:ssa on 1100.

SKUL:ssa on 14 jäsenseuraa. Pohjoisin jäsenseura sijaitsee Oulussa.

SKUL:n lajiohjelmaan kuuluvat mm. jääkiekkoilu, beachvolley, yleisurheilu, futsal, suunnistus, keilailu, salibandy, kunto- ja senioriliikunta. Yksittäisesti harrastetaan myös monia muita urheilumuotoja. Edellä mainituissa lajeissa liitollamme on myös omat, erilliset lajijaostot.

SKUL:n toiminta-ajatuksena on luoda mahdollisimman tasa-arvoiset liikuntaolosuhteet maamme kuulovammaisille ihmisille yhteiskunnassamme. Liittomme palvelee kuuroja, viittomakielellä kommunikoivia sekä huonokuuloisia ihmisiä.

Toiminnassamme on myös huonokuuloisia, jotka eivät kommunikoi viittomakielellä.

Kilpailutoimintaamme osallistuessa pääperiaatteena on, että henkilö, jonka kuulovaje on ilman kuulolaitteen apua mitattuna yli 55 desibeliä, voi osallistua kilpailutoimintaamme. Kuntoliikuntatoimintaamme toki voivat osallistua muutkin.

SKUL toimii jäsenseurojensa keskusjärjestönä ohjaten, kouluttaen, avustaen ja johtaen niiden toimintaa.

SKUL:n palveluksessa on kolme toimihenkilöä: toiminnanjohtaja Juha-Matti Aaltonen, liikunnanohjaaja Juha Sandell ja sihteeri Lea Kolhanen.

Sivutoimisena työntekijänä toimii talousvastaava Jukka Hurtamo.

Liiton kotipaikka on Helsingissä, mutta toimipiste sijaitsee Turussa.

SKUL:n kilpailutoiminta on hyvin vilkasta. Liittomme kattojärjestö, Kuurojen Kansainvälinen Urheiluliitto (ICSD) on maailman vanhin vammaisurheilujärjestö. ICSD on Kansainvälisen Olympiakomitean, KOK:n, tunnustama järjestö. KOK antoi vuonna 2001 ICSD:lle oikeuden käyttää olympia-termiä ”Deaflympics” entisen ”World Games”, Maailmankisojen, sijasta.

SKUL:lla on kilpailutoimintaa kaikilla seuraavilla tasoilla, SM-, NBDSF-, EM-, MM-kisat ja Kesä- sekä Talviolympialaiset (Deaflympics). Olympialaisilla on suurin kilpailuarvo. Kisat ovat KOK:n tunnustamat.

Julkaistu 22.1.2014 ja muokattu viimeksi 13.9.2016.